12 - 14 nov. 2024

Kvalitetssäkring med optisk precision

Kvalitetssäkring med optisk precision
Allt eftersom tillverkningsindustrin utvecklar sina metoder måste också kvalitetskontroll genomföras på en högre nivå. På Elmia Subcontractor visar AstroSweden lösningar för spetskompetens inom optik och mätning.

– Här på mässan har vi med oss olika typer av optisk utrustning som kan användas för att kvalitetssäkra sin tillverkning, förklarar Gunnar Sporrong, AstroSwedens inköps- och försäljningschef inom mikroskopi.

De mikroskop som ställs ut i montern kan mäta med hög noggrannhet samt se partiklar ner till 0,5 µm, vilket kan jämföras med ett hårstrå som i genomsnitt är mellan 50 och 60 µm i diameter.

Kontroll av ytnoggrannhet

Med den här typen av utrustning kan du kontrollera ytnoggrannhet och kontrollmäta vinklar, radier, kornstorlekar mm.

– Du kan använda mikroskopet så här på ett bord för att projicera på skärm, men du kan också fästa det på en rörlig arm för att kontrollera ytkvalitén på större föremål, exempelvis en flygplansvinge som behöver inspekteras, säger Gunnar.

 

Experter inom optik

AstroSweden som från början handlade om renodlad försäljning av teleskop har utvecklats till att vara experter inom just optik.

– Idag omsätter vi cirka 150 miljoner SEK och vi har lyckats med det vi gör just för att vi tycker att det är så kul. Fokus ligger inte på sälj utan på kunskap, vi har spetskompetensen, säger Gunnar.

På Elmia Subcontractor möter man en smal men viktig grupp av besökare, möten som ofta leder till långvariga relationer.

 

Skräddarsyr lösningar

– Vår målgrupp ligger inom elektronik, finmekanik och till viss del metallbearbetning och gjutning. Vi skräddarsyr lösningar utifrån kundens behov och utvecklar optiken tillsammans. När du väl har utrustningen i huset kan du göra så mycket mer med ditt mikroskop, förklarar Gunnar.

Till exempel kan en extra ljuskälla, eller en extra förstoring öppna för helt nya områden.

– Din optiska utrustning går att utveckla efter hand som behoven förändras.

/globalassets/bilder/massor/subcontractor/2021/artiklar/under-massan/astrosweden1.jpeg