12 - 14 nov. 2024

Jobba smartare – en framtidsfråga för industrin

Jobba smartare – en framtidsfråga för industrin
Tillväxt och ökad lönsamhet handlar inte nödvändigtvis om att jobba snabbare – däremot måste vi jobba smartare. Liljas Plast Group vidgar perspektiven för smart industri.

– Som företagsgrupp befinner vi oss mitt i en digitaliseringsprocess av allt ifrån tjänster till maskiner som är uppkopplade dygnet runt. Smart industri är att ha mer kontroll på sina processer, men det är också att jobba på ett smartare sätt, säger Frida Granstrand, delägare och marknadsansvarig.

Teknik och automation gör skillnad

Så vad innebär det i praktiken att jobba smartare? Självklart handlar det om teknik och automation.

– Men risken är att man springer fortare och fortare i stället för att jobba på ett smartare sätt. Det här gäller även logistik och personal. Att jobba smartare med personalen handlar också om att skapa utrymme för trivsel, vila och utveckling, säger Frida.

Här kan ny teknik göra skillnad. Liljas Plast Group med 230 anställda i fem bolag levererar formsprutning i plast, silikon och gummi till kunder inom elektronik, medicinteknik, konsument, säkerhet, automotive och industri. Att jobba globalt, så som Liljas Plast Group gör, med bolag i Småland, Dalarna och Kina, har blivit enklare. Förra året gjorde man omsättningsrekord med strax över 300 miljoner SEK.

Omvärldsanalys av framtidsbranscher

Och visst handlar smart industri om effektiv produktion. Ny teknik har också gjort det lättare att generera och analysera data för utveckling och förbättring.

– Men vi analyserar inte bara tekniska data; mjuka analyser är också viktiga, konstaterar Frida.

Ett exempel är den viktiga omvärldsanalysen. Hur ser framtidsbranscherna ut? Vilka försvinner och vilka nya branscher föds?

– Vi ser förfrågningar idag från branscher som är helt nya för oss, som techbolag och spelbolag. Här är Elmia Subcontractor en bra mötesplats och ett bra sätt att skaffa sig en omvärldsbild. Du får en bra känsla för hur företagen mår och vilken framtid man ser, säger Frida.

Framtidssmart – att säkra ny teknisk kompetens

Liljas Plast ställde för första gången i år ut i en gemensam monter för hela gruppen. Det visade sig vara ett smart drag.

– Vi märker när vi marknadsför oss som grupp att vi får andra typer av förfrågningar. När man ser vilka resurser vi har tillsammans och vilken hjälp man kan få med utveckling av sin produkt så inser man också att vi har stor kapacitet, säger Frida.

Ett annat framtidssmart drag är att ta väl hand om de skolungdomar som besöker mässan.

– Vi måste fylla på med ny teknisk kompetens så att fler vill utbilda sig i de tekniska ämnena, inte minst bland tjejerna. Vi hade nyss ett gäng elever här och jag hoppas att de kommer att hamna inom industrin i framtiden, säger Frida Granstrand.

/contentassets/92b0630793de43e792da2b3ac9d28113/frida_granstrand.jpeg