12 - 14 nov. 2024

Här är kreditkortet av 100 procent trä

Här är kreditkortet av 100 procent trä
Ett kreditkort i trä? Med samma funktionalitet som ett plastkort? Nu finns ett unikt trämaterial som är upp till fyra gånger hårdare än i sitt råa tillstånd – ett miljövänligt alternativ till både plast och metall.

Plastindustrin står inför stora utmaningar i framtiden. Utsläpp av växthusgaser under tillverkningsprocessen och en försumbar återvinning i stora delar av världen är två av dem. Ett kreditkort av trä kan bidra till att lösa dessa utmaningar. Swiss Wood Cards är tillverkat av 100 procent europeiskt trä – exempelvis lönn, körsbär, ek eller gran – från certifierat hållbart skogsbruk och har precis samma fördelar som ett kreditkort av plast.

– Med ett kreditkort i trä erbjuds ett biologiskt nedbrytbart och koldioxidbesparande alternativ till den globala kortindustrin, som har en uppskattad volym på 37 miljarder kort årligen, säger Dr Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation och innovationsexpert på Subcontractor InnoDex under Elmia Subcontractor i november.

 

Genom en patenterad termomekanisk behandling har företaget Swiss Wood Solution tagit fram flera unika material i trä – Sonowood för musikinstrument, det tåliga Bijouwood samt Sensoveneer som är ett extremt tunt och hållbart fanér. Just musikinstrument har av tradition tillverkats av robusta tropiska träslag.

– Tropiska träslag har alltid värderats högt för sina egenskaper som hårdhet, densitet, hållbarhet eller speciella struktur och färg för vissa applikationer. Men användningen av träslagen får ofta kritik på grund av långa transportvägar, förstörelse av regnskogar och ohållbart skogsbruk, säger Dr Sasha Peters.

Det är här som den termomekaniska behandlingen kommer in i bilden. Genom behandlingen blir de europeiska träslagen extremt komprimerade, vilket ger dem en hårdhet som är tre till fyra gånger högre än i sitt råa tillstånd. Den naturliga förmågan att svälla och krympa minimeras också. Allt detta gör materialen användbara i produkter som till exempel möbler, musikinstrument, bilinteriörer samt kredit- och ID-kort

– Kort sagt, med sina innovativa och banbrytande lösningar bidrar Swiss Wood Solutions till att vi kan bevara både våra europeiska trädpopulationer och den hotade regnskogen, samtidigt som användningen av miljöskadlig plast i vardagsprodukter minskar, säger Dr Sasha Peters.

De unika materialen från Swiss Wood Solutions – bland 60 andra innovationer – finns att se på Subcontractor InnoDex under Elmia Subcontractor, 9–12 november. Missa heller inte när Dr Christian Lehringer från Swiss Wood Solutions talar under rubriken "SonoWood - densified solid wood as metal alternative” i årets digitala program på Elmia Subcontractor.

Subcontractor InnoDex är arenan för industrins alla produktutvecklare, konstruktörer och designer – en kunskaps- och inspirationsarena utöver det vanliga, med utställningar och föreläsningar om nya material, innovativa tekniker och kreativa processer.

/contentassets/f4a15dde6aa74543afe8133400b79be6/background-1.png
/contentassets/f4a15dde6aa74543afe8133400b79be6/dsc01681-3-1.jpeg
/contentassets/f4a15dde6aa74543afe8133400b79be6/bankkarte-als-debitkarte-oder-kreditkarte.jpg