12 - 14 nov. 2024

Hållbarhet och produktivitet gav stororder

Hållbarhet och produktivitet gav stororder
Fårbo Mekaniska lämnade Elmia Subcontractor fulltankade med positiv energi och med flera bokade affärsmöten i väskan.
– Vi har massor av jobb att följa upp framöver – precis som det ska vara.

Det säger Mikael Vetterskog, vd Fårbo Mekaniska, en mekanisk verkstad i Fagersta som sedan 2005 gått från fyra anställda och tre maskiner till dagens nära 60 anställda, lika många maskiner och mer än 30 automationer.

– En nyckel är att jobba hårt och systematiskt med rätt maskiner, rätt robotar och rätt människor, säger Mikael.

 

Automation ökade produktiviteten med 85 procent

Han hör själv till nykomlingarna då han kom in som delägare i bolaget häromåret och tog över som vd i april i år. Parhästen och delägaren Roger Berggren däremot, som lämnade över vd-rollen till Mikael, har varit med under hela tillväxtresan. Den verkliga boomen kom under det senaste året när Fårbo vann en upphandling som gjorde att man ökade med 76 procent, nådde en årsomsättning på 150 miljoner kronor och behövde anställa 15 personer på ett bräde. Lägg därtill maskininvesteringarna med robotlösningar från ABB och Animex som gjorde att man i vissa produktionsavsnitt ökade produktiviteten med 85 procent.

 

Miljövinster när produktionen ligger geografiskt nära

– Vi har adderat en ny affär – kontrakterad serieproduktion – som vi är jättestolta över och som är ett fantastiskt bra komplement till vår kundorderstyrda tillverkning och kapacitetslego, säger Mikael.

En stor anledning till att Fårbo vann affären var hållbarhetsperspektivet. Man har sedan länge jobbat med fossilfria elleverantörer, man växlar över till eldrift på tjänstebilar och i varje upphandling har de ett systematiskt sätt att räkna på koldioxidutsläpp.

– Vi ligger bara några hundra meter från kunden vi vunnit kontraktet hos och att vi i upphandlingen kunde visa på miljövinsterna med att förlägga produktionen geografiskt nära har varit en framgångsfaktor, konstaterar Roger Berggren.

 

Flera konkreta affärsmöjligheter

Fårbos kärnkunder hör till de allra största aktörerna i Sverige inom verkstadsindustrin – och nya affärsmöjligheter väntar. Efter tre intensiva dagar på Elmia Subcontractor lämnade Fårbo Mekaniska mässan med flera bokade möten i väskan.

– Det är ett gott tecken. Jag blev faktiskt positivt överraskad över avsaknaden av oro för framtiden. Tvärtom upplevde vi en väldig förväntan och vi är glada över att ha kunnat diskutera flera konkreta affärsmöjligheter här på mässan, säger Mikael.

Mässdagarna gav också tillfälle att besöka andra utställare, både partners och konkurrenter.

– Vi har sett väldigt mycket spännande teknik som vi spanar på och tror att vi kan använda framåt, säger Mikael.

 

/contentassets/9cd82f5c495f496894832ca5c5e3449f/farbo-utstallare-pa-elmia-subcontractor-2022.jpg
/contentassets/9cd82f5c495f496894832ca5c5e3449f/roger-berggren_mikael-vetterskog_-farbo-mekaniska..jpg