Apelsiner från södra Italien må vara läskande, men inte direkt kända som material till designlampor. Men så är det faktiskt. Det italienska företaget Krill Design har tagit fram lampan Ohmie – världens första 3D-printade lampa gjord av apelsinskal – som finns att se på Subcontractor InnoDex.
Ohmie är ett tydligt exempel på hur avfall från livsmedelsindustrin kan återanvändas till ett cirkulärt material i stället för att slängas.
– I naturen finns det flera fenomen som vi inte har förstått förrän nu och nu när vi förstår dem kan vi också se på vilket sätt de kan ersätta dagens material. Det här ligger mitt emellan teknologi och biologi, och är det område som har allra störst potential för det kommande århundrandet, säger Dr Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation och innovationsexpert på Subcontractor InnoDex.
Hållbarhet är ett av fyra teman för Subcontractor InnoDex där stort fokus ligger på cirkulära material. Vad sägs till exempel om kugghjul till schweiziska urverk av tunt men hållfast trä, kakelliknande plattor tillverkade av fiskfjäll eller ett riktigt slitstarkt tyg vävt av fiber från bananplantans blad?
– Bananplantorna odlas på Filippinerna där de torkar fibrer från bladen för att tillverka ett sorts papper. Pappret vrids till ett garn som därefter vävs till ett tyg som en har ett naturligt vaxlager. Tyget är superstarkt och har skapat intresse bland fordonsindustrin som material för interiörer, säger Dr Sascha Peters.
Subcontractor InnoDex är den givna platsen för industrins produktutvecklare och alla som är intresserade av innovativa material och häftiga konstruktioner. Övriga teman på arenan är digitala och smarta material, material för additiv tillverkning samt resurseffektivitet och lättviktsmaterial.
– På Subcontractor InnoDex hittar du många intressanta cirkulära material men också väldigt mycket material för 3D-printing och högteknologiska material med unika egenskaper.
Utställningen är väldigt bred med en tydlig koppling till industrin.
Dr Sachsa Peters visar ett unikt trämaterial där mikroskopiskt små strukturer gör att materialet glänser nästan självlysande av sig själv.
Lampan av apelsinskal är 3D-printad och 100 procent nedbrytbar.