Nyheter från Elmia Automation

Ökad digitalisering och tuffare konkurrens skapar nya utmaningar för svensk industri. För att driva utvecklingen framåt krävs det samarbete på flera plan. Elmia Automation har därför skapat en mötesplats på mässan för att visa hur enkelt det är att ta till sig den nya tekniken.

17 april 2018 Läs mer

United Components är en relativt ny spelare på den svenska marknaden. Elmia Automation är därför en viktig arena för att stärka det egna varumärket. I montern visas bland annat en ny prisbelönt elektrisk gripdonsserie från Zimmer Group

17 april 2018 Läs mer

De senaste åren har Hexagon Manufacturing Intelligence genomgått en stor förändring. Från att i grunden ha varit ett renodlat mättekniskt företag har det allt mer riktat in sig på automation och integrationen mellan mätverktyg.
– Vi tror att det är branschens framtid och där vill vi ligga i framkant, säger Charlotta Swan, marknadskoordinator på Hexagon.

11 april 2018 Läs mer
Ravema ställer ut på tre av Elmia Produktionsmässor.

Med en monter på vardera mässan Elmia 3D, Elmia Plåt och Elmia Verktygsmaskiner blir det några intensiva mässdagar för industriföretaget Ravema från Värnamo som därtill också närvarar på Elmia Automation.

10 april 2018 Läs mer

Tio gånger lättare än stål och fem gånger lättare än aluminium. De 3D-printade trådkullagren från Franke tar additiv tillverkning till en ny nivå. På Elmia Automation visar Bengtssons Maskin hur lagren appliceras i en automatiserad miljö.

23 mars 2018 Läs mer

15-18 maj samlas Sveriges tunga produktionskompetens från sex branscher inom tillverkningsindustrin på Elmia Produktionsmässor i Jönköping. Brännande ämnen inom framtidens industri lyfts och mässorna tar ny höjd när de kopplar upp sig till molnet.

07 mars 2018 Läs mer
Mikael Ronder vid fabriken i Bankeryd. Foto: Östrand & Hansen

Automation är inte alltid detsamma som robotar. En mekanisk lösning ger oftast samma resultat till en betydligt billigare peng. På Elmia Automation visar Östrand & Hansen möjligheterna med sina specialbyggda maskiner.

26 februari 2018 Läs mer
Ann Kittendorff och Tanja Lundberg, båda projektledare för Produktionsmässorna ger en inblick i vad som kommer att fylla arenan 2018.

Det är mindre än ett halvår kvar till dess att portarna slås upp till Produktionsmässorna. Vad händer just nu och vad kommer arenan fyllas av? Vi möter projektledarna för en liten pratstund.

11 december 2017 Läs mer
Talarna på seminariet, från vänster: moderator Tanja Lundberg Elmia, Ove Leichsenring SWIRA, Johan Frisk OpiFlex och Ingemar Reyier Robotdalen.

Sverige står inför utmaningen att transformera företag inom industri i den tekniska revolution som vi befinner oss i. För de små och medelstora företagen, SMF, som är de mest utsatta finns det hjälp att få och anpassade lösningar att investera i, för att vara fortsatt konkurrenskraftiga. Detta diskuterades på ett seminarium som Elmia Produktionsmässor och Vinnova-projektet ”Producera i Sverige bjöd in till under Elmia Subcontractor.

29 november 2017 Läs mer
Sven-Erik Nilsson, BK Produkter och Thomas Pakrun, WM Press, delar med sig av erfarenheter kring sina investeringar i automatisering.

Allt fler tillverkande industriföretag automatiserar produktionen och väljer att låta enkla arbetsuppgifter utföras av robotar. Det skapar mer givande arbetstillfällen för människan. Vi möter tre företag som delar med sig av erfarenheter kring sina investeringar i automatisering.

31 oktober 2017 Läs mer
Peter Bryntesson på Fordonskomponentgruppen (FKG).

De traditionella svenska industrierna måste anamma den nya tekniken och automatisera mer, annars tappar vi konkurrenskraften.

Det menar Peter Bryntesson på Fordonskomponentgruppen (FKG).

– Det är stora förändringar på gång, säger han under en konferens om robotiserad automation på Elmia i Jönköping.

30 oktober 2017 Läs mer
Johan Harvard, kansliråd på Näringsdepartementet

Automation och robotar är framtiden, en framtid som faktiskt redan är här. Men i Sverige står försäljningen stilla just nu och vi blir omkörda av andra länder. Med regeringens satsning på ett nytt automationsprogram finns möjligheter för företag att stärka sin konkurrenskraft. Det var ett av budskapen på konferensen om robotbaserad automation på Elmia i Jönköping i september.

19 september 2017 Läs mer
Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team. Solbilen kommer att finnas på Produktionsmässorna.

Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team under Elmia Subcontractor i fjol och resultatet visas på Produktionsmässorna i maj nästa år.
– Höghållfasta stål är framtiden. Det handlar om resursutnyttjande och att ha rätt stål i rätt applikation, säger Pierre Bergsten, Production Efficiency Specialist på SSAB.

19 september 2017 Läs mer
Elmia lanserar nya mässan Elmia 3D

Elmia lanserar Elmia 3D, en ny mässa inom additiv tillverkning för en bransch som växer och utvecklas snabbt. Tekniken möjliggör produktion utan begränsningar vad gäller både form och material. Mässan blir unik i sitt sammanhang då den adderas till det starka industriklustret och kommer att arrangeras parallellt med fem produktionsmässor på Elmia, 15–18 maj 2018.

19 juni 2017 Läs mer

En stor majoritet av industriföretagen anser att automation bidrar till en positiv utveckling för företaget – och över hälften har planer på att investera i automation, visar AutomaTHINKs automationsindex från maj 2017.

15 maj 2017 Läs mer

Industrin är en viktig tillväxtmotor i svensk ekonomi med stor betydelse för jobben, vårt välstånd och välfärd. Att säkerställa en hållbar konkurrenskraftig produktion i Sverige är därför mycket viktigt. Konferensen Robotiserad Automation den 12 september på Elmia i Jönköping ger en unik överblick av potentialen och konkurrenskraften med robotiserad automation i mindre och medelstora företag.

14 februari 2017 Läs mer

Det går bra nu. Svenska underleverantörer redovisar ett bättre slut på 2016 och en bättre början på 2017 än förväntat. Detta enligt Underleverantörsbarometern som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf. Ändå höjs ett varningens finger.

07 februari 2017 Läs mer

Efter succén med fyra parallella industrimässor våren 2016 växer konceptet. I maj 2018 adderas plastbranschens Elmia Polymer som ett starkt komplement.

10 januari 2017 Läs mer
Fredrik Sidahl, vd på Fordonskomponentgruppen, ser egentligen inget paradigmskifte med digitaliseringen. Det nya är bara att överföringshastigheten har blivit snabbare och möjligheten till att lagra data blivit större.

Vad innebär digitaliseringen för svenska underleverantörer? Det var huvudfrågan när tankesmedjan AutomaTHINK arrangerade ett panelsamtal under Elmia Subcontractor.
– Det måste bli mer konkret för att vi som leverantörer ska veta vad vi har för nytta av det, sade Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, under samtalet.

09 november 2016 Läs mer

Lärandebaserad maskinoptimering - MachOp är ett pilotprojekt i Vinnovas satsning på den digitala fabriken. I projektet utvecklas teknik för att automatiskt justera sammansättningsprocessen till att hålla sig inom specifikation. Man kopplar samman in-line mätteknik, flexibla fixturer, avancerad processanalys och automation. Resultatet blir en kvalitetshöjning genom att produktens utfall automatiskt regleras genom processjustering. Projektet som pågått under snart ett år är en fortsättning på tidigare projekt, AProC, och målet är att medföra vinster för svensk tillverkningsindustri.

03 november 2016 Läs mer
Ann Kittendorff

Elmia presenterar en ny projektledare för mässorna Elmia Automation och Elmia Verktygsmaskiner 2018. Hon heter Ann Kittendorff och är maximalt taggad inför uppgiften.
– Det känns riktigt spännande att ta över, men det förpliktigar också. Mässorna gick fantastiskt bra i år och det ska vi bygga vidare på, säger hon.

03 november 2016 Läs mer
Pär Tornemo, CEO, Yaskawa Nordic AB.

Ökad försäljning, utökade partnersamarbeten och nyanställningar. Yaskawa Nordic AB i Torsås seglar i stark medvind. Mitt i denna offensiv väljer även företaget att utvidga sin inhemska närvaro. I början av november öppnade de sitt nya centra i Jönköping.

03 november 2016 Läs mer

Sedan starten av Elmia Automation 2012 har mässans devis varit ”mycket snack, mycket verkstad” och nu blir det ännu mer av den varan när Elmia tar plats i Automations Smålands Advisory Board. 

20 oktober 2016 Läs mer
Tack vare automation har industrin närmat sig den digitala världen. Men för att kunna bredda rekryteringsbasen tycker Anders Ekdahl att industrin och tjänstesektorn borde närma sig varandra ännu mer.

Digitalisering och automation är lite av två sidor av samma mynt. Det menar Anders Ekdahl, vd på Svensk Industriförening Sinf, som ser stora fördelar med att industrin och tjänstesektorn närmar sig varandra.
– Det är en viktig diskussion som vi måste ta, säger Anders Ekdahl.

28 september 2016 Läs mer
På Elmia Automation visade Kuka upp den juiceserverande samverkande roboten LBR iiwa som öppnar för helt nya automationsmöjligheter.

En internationell touch förgyllde årets Elmia Automation, som var den bästa i mässans historia. Det menar Joacim Lorentsson, ordförande i branschorganisationen SWIRA och säljchef på KUKA Nordic.
– Sverige behöver en sådan här stor mässa, säger Joacim Lorentsson. 

28 september 2016 Läs mer
Joakim Lorensson från KUKA berättade om framtidens robotik under Elmia Automation.

Nya utmaningar, nya möjligheter och nya chanser. Så avslutade Joakim Lorensson, försäljningschef på KUKA, sitt seminarium ”Framtidens robotik” på Automationscentralen.

– Vi har pratat om Industri 4.0 i flera år och nu finns produkterna här, sade han.

Göran Manske från ABB

Kollaborativa robotar är framtiden. Tekniken finns – nu gäller det bara att tillverkningsindustrin vågar investera.

– Vi är inne i ett paradigmskifte, säger Göran Manske från ABB.

Att det råder stor investeringsvilja på Elmias industriarena råder det ingen tvekan om. Från det att dörrarna slogs upp till de fyra mässorna och fram till torsdagen har många affärer för stora miljonbelopp genomförts på mässgolvet. Och affärsracet ser ut att fortsätta.

– Vi har fler på gång, en hel del slutförs efter mässan, säger Jonas Whilborg, vd på Stenbergs.

KUKA LBRiiwa serverar juice i montern under Elmia Automation.

Hos KUKA blir du serverad färskpressad juice av den samverkande roboten LBRiiwa.

– På så sätt kan vi visa de flesta fördelarna med roboten, fast på ett trevligt och smakfullt sätt, säger Carola Andersson, marknadsansvarig på KUKA.

Ove Leichsenring var moderator när, från vänster, Gunnar Bolmsjö, Robert Bickö, Joakim Lorensson, Göran Manske och Per Kloster Poulsen, från Universal Robotics, diskuterade kollaborativa robotar.

Vad kan man egentligen göra med en kollaborativ robot och vad innebär det för produktionen? Två övergripande frågor när Automationscentralen hade paneldebatt om just kollaborativa robotar. Här kommer experternas svar.

Jens Lindfeldt visar en hydraulpump med Condition Monitoring i bakgrunden.

Bosch Rexroth erbjuder en konfigurerbar hydraulapplikation som kan skötas via en hemsida. Systemet Condition Monitoring visas på Elmia Automation.

Den andra dagen av industrimässorna i Elmia såg en äkta stjärnduell.

Två av fotbollsvärldens mest respekterade målvakter, Jens Lehmann och Thomas Ravelli, mötte mässdeltagarna i Schunks monter.

Jens Lehmann och Thomas Ravelli på plats i Schunks monter.

Schunk satsar stenhårt på Elmia Automation. Montern är i år större än någonsin och under onsdagen var målvaktslegendarerna Jens Lehmann och Thomas Ravelli på plats. Och givetvis kom samtalet in på Zlatan.

– Jag skulle vilja se honom i en engelsk klubb, sade Jens Lehmann på scenen.

Delägarna, från vänster, Jacob Lundin Cim Bergdahl och Tomas Burman på BLB Industries visar upp ”The Box” hos Bosch Rexroth.

”The Box” är namnet på en av världens största och snabbaste 3D-printer. Den är tillverkad av BLB Industries i Värnamo och finns att se på Elmia Automation.

 Sven-Erik Nilsson från BK Produkter och Johan Frisk från OpiFlex skriver under kontraktet i OpiFlex Monter under Elmia Automation.

Redan andra dagen av Elmia Automation blev det en ny affär i OpiFlex monter. BK Produkter i Alvesta AB var på plats för att skriva under kontraktet, och snart ska lösningen från OpiFlex integreras i tre av deras maskiner.

Det började med en världsnyhet direkt på morgon och fortsatte sedan i ett högt tempo fram till stängningsdags. I dag öppnade Elmia Automation, Elmia Svets och Fogningsteknik, Elmia Plåt och Elmia Verktygsmaskiner.

10 maj 2016 Första mässdagen
Anders Ekdahl, från vänster, med Richard Skogward, Ulf Helles och Gabriella Banehag från AutomaTHINK.

Automationstrenden blir allt starkare. Det visade de siffror som Anders Ekdahl, ordförande i tankesmedjan AutomaTHINK och vd för Sinf Svensk Industriförening, visade under första dagen av Elmia Automation.

Henrik Saldner och Stefan Drakensjö berättade om nyheten under Elmia Automation.

Det blev en stor nyhet redan under den första dagen av Elmia Automation. När dörrarna hade öppnats till mässan bekräftade ABB att företaget köpt Svia.

– Det här är en unik möjlighet för ABB och Svia att tillsammans växa globalt, säger Stefan Drakensjö, Local manager, Robots & Applications, ABB Robotics.

Anders Ekdahl, vd på Svensk Industriförening Sinf, presenterade Underleverantörsbarometern på Elmia.

Det ser bra ut för Sveriges underleverantörer. De flesta upplever en högkonjunktur för tillfället och många planerar att nyanställa under årets första månader.

– Nu ligger utmaningen i att hitta utbildad arbetskraft till företagen, säger Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening Sinf som presenterade sin underleverantörsbarometer under Elmia Automation.

Ta chansen och få svar på dina frågor om automation. Eller varför inte mingla med branschfolk och lyssna på intressanta föreläsningar. AutomationsCentralen är den givna mötesplatsen under Elmia Automation.

LBR iiwa från KUKA är en samverkande robot som öppnar för helt nya automationsmöjligheter. FOTO: KUKA Nordic.

Visionen om Industri 4.0, Internet of Things eller smarta fabriker stannar ofta vid en vision. Men på Elmia Automation visar KUKA hur framtiden kan bli verklighet redan i dag.

Samverkande robotar är en av de hetaste trenderna inom automationsbranschen. Inte minst gäller det för trä- och möbelindustrin. Möjligheterna är flera – men även utmaningarna.

Bo Andersson, styrelseledamot i Svenska Automationsgruppen, SAG.

De kommande 15 åren beräknas det globala energibehovet att öka med 30 procent. Men det behöver nödvändigtvis inte betyda att det måste produceras mer el.

Den portabla flödesmätaren SFGA är enkel att använda och innehålla alla nödvändiga funktioner.

Energibesparingar behöver inte betyda stora arbetsinsatser. Festo visar upp två smidiga produkter på Elmia Automation som kan sänka energikostnaderna.

Personlig rådgivning, konkreta tips på lösningar och inspirerande kundcase. Allt detta kan du ta del av när Automationscentralen återigen öppnar portarna. – Här får du som besökare en inblick i framtidens utmaningar, du kan lyssna på intressanta föredrag och mingla med branschfolk, säger Ingemar Reyier, teknik- och applikationsansvarig för industrirobotteknik på Robotdalen.

Personlig rådgivning, konkreta tips på lösningar och inspirerande kundcase. Allt detta kan du ta del av när Automationscentralen återigen öppnar portarna.

– Här får du som besökare en inblick i framtidens utmaningar, du kan lyssna på intressanta föredrag och mingla med branschfolk, säger Ingemar Reyier, teknik- och applikationsansvarig för industrirobotteknik på Robotdalen.

Den samverkande roboten CR-35iA från FANUC lyfter 35 kilo och behöver inget skyddsstängsel vid arbete med människor.

Samverkande robotar – så kallade cobots – är den hetaste framtidsspaningen för närvarande. Under Elmia Automation visar FANUC upp CR-35iA som kan lyfta hela 35 kilo.

Johnny Jarhall hoppas att robottekniken kan närma sig det som Apple har gjort för användarvänligheten inom datorer och smarta telefoner. Fotograf: Örjan Karlsson

Användarvänligheten måste bli bättre för robotar. Det öppnar för flera nya möjligheter och områden för morgondagens robotteknik, menar Yaskawa Nordic (tidigare Motoman Robotics). Redan nu finns det robotar från Yaskawa i flera nya segment, som de kommer att visa under Elmia Automation.

AVENTICS ventil i AV-serien kombinerat med elmoduler ger ett extremt lätt och kompakt system. Det går att placera systemet närmare förbrukarna, vilket ger kortare slang- och kabellängder, och på så sätt också reducerad luftförbrukning och kablage. Fotograf: AVENTICS AB.

Smarta fabriker, ökad effektivitet och högre servicegrad. Morgondagens industri stavas Internet of Things. På Elmia Automation visar AVENTICS upp sin intelligenta pneumatik.

 Bernt Henriksen, CoE Manager Production Development, Prevas.

Prevas satsar stort på Elmia Automation 2016. Vikten av ett bra underhållsystem i kombination med robotautomation är fokus i Prevas iögonfallande monter.

Annonser: