14 - 17 maj 2024

Smart och flexibel materialhantering med AMR

Smart och flexibel materialhantering med AMR
Förra året introducerade KUKA självgående AMR:er för logistik och transport i sitt sortiment. Nu visar man den växande produktserien på Elmia Automation – och intresset är enormt.

– Det här är ett område som verkligen exploderar på marknaden, både bland producerande företag och logistikföretag. Vi bygger ut produktserien inom AMR:er successivt och är så kostnadseffektiva att det här är ett bra alternativ till transportbanor idag, säger Micael Amandusson, Channel Manager KUKA Nordic AB.

 

AMR – ett prisvärt, flexibelt och säkert val

KUKAs AMR:er sträcker sig från 200 kg till 3 ton i lastkapacitet, även om det också finns specialvarianter som hanterar upp till 300 ton.

– Använder du truck idag är en AMR ett mycket säkrare alternativ. Och jämför du med AGV:er som funnits länge på marknaden så är en AGV både dyrare och krångligare att komma i gång med, säger Micael.

Medan en AGV kräver en magnetiserad bana att följa så fungerar AMR:en mer som en robotdammsugare.

– Du behöver inga programmeringskunskaper, du skapar bara ett grafiskt blockschema för vad AMR:en ska utföra. Därför blir den så mycket mer flexibel än en AGV. Du får en bra produkt med en bra mjukvara till ett bra pris. Dessutom är våra AMR:er IP54-klassade vilket inte är så vanligt.

 

Omställbar automation med lättprogrammerad cobot

Montern präglas för övrigt av KUKAs cobots i olika storlekar. Lättprogrammerade är nästan en underdrift, menar Micael.

– Vi brukar lite skämtsamt kalla den för den första tankeläsande coboten. På mindre än fem minuter har du skapat ett nytt program vilket är värdefullt för automation av kortserier.

Säkerheten är en viktig aspekt när det gäller kollaborativa robotar som arbetar sida vid sida med människor. KUKAs cobots har så kallad force feedback i alla sex axlar så att den känner av en kollision i alla sex led.

– Dessutom har våra cobots möjlighet att jobba med upp till 2/3-delar av farten hos en industrirobot, om man kompletterar utrustningen med en scanner som känner av om en människa är i närheten. Då sänker den takten. Det här gör det möjligt för coboten att kombinera högvolym med korta serier på ett snabbt och säkert sätt, säger Micael.

 

Ketchupeffekt på gång – snart vänder det

De senaste fem åren har KUKA tredubblat sin försäljning i Norden. Under våren har trenden på försäljningssidan varit något avvaktande men Micael anar en uppgång runt hörnet.

– Vi diskuterar projekt med våra kunder idag i en omfattning som vi nästan aldrig sett tidigare, så när den ekonomiska situationen vänder kommer vi att få ligga i rejält för att hinna med, säger Micael Amandusson.

 

Bildtext: ”Vi har haft ett riktigt bra tryck med besökare i vår monter på Elmia Automation”, säger Micael Amandusson, Channel Manager, KUKA Nordic AB.