14 - 17 maj 2024

Yaskawa kommer till Elmia Automation med ett tydligt mål i sikte – att stärka tillväxt och konkurrenskraft för svensk industri

Yaskawa kommer till Elmia Automation med ett tydligt mål i sikte – att stärka tillväxt och konkurrenskraft för svensk industri
Samtidigt visar Yaskawa en egen tydlig tillväxtkurva och har under de senaste åren gjort omfattande satsningar i Europa. Robotfabriken i Slovenien bygger i år ett distributionscenter samt montagehall för kundanpassade anläggningar och här i den svenska fabriken i Torsås har man investerat i nya tillverkningsmaskiner och utökat produktionsytan samtidigt som man gjort produktionsflödet mer effektivt.

– Vi har också gjort ett åtgärdspaket för att minska vårt energibehov och vår miljöpåverkan – och vi befinner oss i en tillväxtfas där vi rekryterar och nyanställer. Här finns goda karriärmöjligheter att växa tillsammans med oss i Yaskawa, säger Henrik Arvidsson, säljchef Sverige.

 

Smarta gränssnitt förenklar programmering

Yaskawa finns med bred representation i södra Sverige – Torsås-Kalmar-Jönköping – och med partners i norr. Jönköping är också platsen för Elmia Automation. Här ställer Yaskawa ut i vanlig ordning och hoppas att många ska titta förbi och prata automation.

– Vi är ju världsledande idag på allt ifrån robotar till servodrivsystem med stort fokus på enkelhet, effektivitet och tillgänglighet, säger Henrik Arvidsson, säljchef Sverige.

Enkelheten kommer att tydliggöras på ett särskilt sätt i montern.

– Här får man testa att programmera våra kollaborativa robotar med olika applikationer för bland annat palletering, märkning och svetsning.

Med olika programmeringsgränssnitt och med Yaskawa Smart Pendant har man skapat användarvänliga lösningar som minimerar vanliga programmeringsproblem.

– Du behöver inte ha någon bakgrund inom robotik för att kunna skapa ett enkelt program, säger Henrik.

 

Lansering av motorstyrning med PLC och flyttbara svetsceller

I montern kommer Yaskawa även att visa sitt standardsystem inom svetsning, ArcWorld, en serie som är kompakt, flyttbar, flexibel och lätt omställbar.

– Dessutom lanserar vi vår nya PLC ”iCube Control” för maskinstyrning av rörelse, logik och säkerhet. Den är en del av ett intelligent ekosystem som kan samla in, analysera och reagera på data på ett smart sätt, säger Henrik.

Hållbarhet är ett genomgående tema i Yaskawas olika lösningar. Enligt den globala företagsstrategin ska Yaskawas produkter år 2025 spara 100 gånger så mycket CO2-utsläpp som företaget producerar – ett mål som bland annat tydliggörs i den tekniska lösning man skapat för återföring av bromsenergi i alla större MOTOMAN-robotar.

– Energin återförs till strömförsörjningssystemet som standard och utan extra hårdvara. Effektiva motorer, strömlinjeformad design och automatisk avstängning av robot under planerade pauser bidrar också till energibesparingar, säger Henrik.

 

Ökad automationstakt för småserier

Att automation är en nyckel för tillväxten inom svensk och europeisk industri blir alltmer tydligt.

– Det vi har sett under en längre tid är att många plockar hem sin produktion till Europa och här krävs att vi som leverantör av automation hjälper till att skapa smarta lösningar som håller konkurrenskraften uppe, säger Henrik.

Framför allt ser han ett ökat tryck på automationstakten när det gäller småserier.

– Höga volymer, där har man redan automatiserat idag. Men att lösa enkelheten, flexibiliteten och omställbarheten för automation av mindre serier, här finns de stora behoven idag.

Många tror att automatisering handlar om att spendera miljoner på en stor industrirobot. Men verkligheten ser annorlunda ut, menar Henrik.

– Idag är vi duktiga på att ta fram automationslösningar till en lägre investeringskostnad och med enkla gränssnitt som gör att allt fler påbörjar sin automationsresa.

Visionsystem och AI spelar en viktig roll för fortsatt utveckling.

– Det är mycket ny teknik på gång i våra robotlösningar. Applikationer med artificiell intelligens har redan släppts i Japan och kommer att lanseras i Europa under våren.

Länk till film på YouTube