Glödhet marknad för biobränslepannor

Glödhet marknad  för biobränslepannor
– Sedan december har orderböckerna fyllts som aldrig förr. Fastighetsägare som för några år sedan slängde ut vedpannan och installerade värmepump i stället, går tillbaka och vill ha en ved- eller pelletspanna igen, säger Patrik Jigbring och Oscar Folmanis på Baxi.

Bakgrunden är inte oväntat de höga energipriserna.

– Vi märker efterfrågan både från gårdsägare och villakunder. Gemensamt är att man vill skapa flexibilitet i energitillgången genom hybridsystem. Kanske köra ved eller pellets när elen är dyr och värmepumpen på sommaren när förbrukningen är låg och elpriserna lägre.

I Värmebaronens monter hittar vi Tommy Silfver, Mikael Näslund och Dennis Winroth:

– När det i vintras blev tydligt i mångas plånböcker att det handlade om semester eller elräkning exploderade efterfrågan. Vi får gå tillbaka många år i tiden för att hitta jämförbara siffror, säger Mikael Näslund.

– Alla som har haft de här systemen har slängt ut dem. Nu flyttar en ny generation till gårdarna och då vill man ha vedpannan tillbaka, säger Tommy Silfver.

Kunderna finns på mässan

Mats Johansson på Biovärme Sverige bekräftar bilden:

– Vi vill träffa lantbrukare och skogsägare som behöver ny uppvärmning. Det här är ju fastigheter som ofta ligger utanför kommunala fjärrvärmenät och då blir ju en ved- eller pelletspanna svårslagen.

I montern hos Mats visas såväl pannor för den lite större gården som mindre pannor för villakunden.

– Vi möter köpare för båda varianterna här på Elmia Wood. Vi har varit med här i många år och kan med fog säga att våra kunder finns här, säger Mats Johansson.

Bildtexter:

Mats Johansson på Biovärme Sverige är nöjd med att träffa så många potentiella kunder på Elmia  Wood.Va╠êrmebaronenDennisMikaelTommy.JPG

Dennis Winroth, Mikael Näslund och Tommy Silfver på Värembaronen märker rekordstor efterfrågan på hela deras produktutbud; ved, pellets och sol.

Baxioscarpatrik.JPGPatrik Jigbring och Oscar Folmanis på Baxi har hektiska dagar på Elmia Wood.”Helt plötsligt vill alla ha tillbaka sin biobränslepanna igen.”