Blommor på tapeten

Blommor på tapeten
Nu när landskapet blir allt mer bladfritt kan det vara härligt att bjuda in växterna i rummen inomhus i stället. Här kommer några tips på nya tapeter som kan göra att livet grönskar även vintertid.

Att måla eller tapetsera, det är frågan. Den senaste tiden har vi sett många målade väggar, där företag som tillverkar färg baserade på i huvudsak miljövänliga ämnen går i bräschen. Jotun har också seglat upp som en vinnare med sina mättade färgskalor som även finns som kalkfärg.

Men om man som jag gillar natur och trädgård så kan man längta efter mer organiska mönster som kompensation för avsaknaden av såväl ljus som grönska så här års. Därför kikade jag igenom den senaste tidens tapetsläpp för att få en uppfattning om hur våra hem kommer att se ut framöver. Här är några alternativ som förhoppningsvis kan inspirera till ett ansiktslyft av såväl hem som kontor eller butiksinredning till vintern.

1. Ekbacka fån Midbec

Ekbacka-Bellis_14018-w.jpg

Det svenska tapetföretaget Midbec har knutit tapetdesignern och illustratören Hanna Wendelbo till sig och från den senaste kollektionen som hon designat kallad Ekbacka plockade jag den gulrosa drömmen som känns tidlös samtidigt som den för tankarna till trädgårdens sommarblommor. Den känns svensk men kan också passa till franska caféstolar i böjträ vilket gör inredningen lite mer kontinental. Du kan också läsa intervjun som jag gjorde med Hanna tidigare här på Elmia Garden Trends. 

2. Nocturne – Mural från Boråstapeter

Nocturne_mural_Image_Roomshot_Livingroom_Item_7260_0041_PR-w.jpg

Boråstapeters mönster är ofta inspirerade av naturen och ofta sprungna ur en klassisk och tidlös stil. Nocturne Mural ingår i kollektionen Graceful Stories som släpptes i oktober. Den finns i två färger, en blågrön och den här rosa.

3. Fig - Engblad & Co.

Fig_Image_RoomShoot_Item_8976_0019_PR.jpg

I september lanserade tapetföretaget Engblad & co en tapetkollektion som handlar om färg snarare än mönster. I kollektionen ingår även några tapeter med subtila bladmönster, bland annat den saffransgula med mönster av fikonlöv som passar både i mer klassiska inredningar och rum i modernare stil.

4. Två tapeter från Sandbergs

sandbergs-x2.jpg

Den svenska landskapet samt tapeter som bär på ett kulturellt arv är utgångspunkten för Sandbergs tapetmönster. I de senaste kollektionerna som släppts i två omgångar under hösten hittade jag två blågröna tapeter. Det är Margareta från 1910 och Edvin som är ett originalmönster från 1800-talet. Det är geometriskt och ganska lugnt utan att vara stormönstrat.

5. Pink & Rose Wallpaer - William Morris

Pink-&-Rose-wallpaper-main-w.jpg

Artisten, poeten och konstnären William Morris var en av de mest inflytelserika formgivarna inom Arts and Craftsröresen i Storbritannien under slutet av 1800-talet och förra året kunden man se en stor utställning som berättade hans historia på Millesgården i Stockholm. Naturen var närvarande i nästan alla mönster han skapade och tapeterna är fortfarande omåttligt populära även i våra svenska hem. Pink and Rose var från början ett blocktryck som tillverkades i två omgångar. Nu finns det också som mönster på textil om man skulle vilja matcha tapeten med en kudde i soffan till exempel.

6. Tapeter från Farrow & Ball

Farrow-and-ball.jpg

Det brittiska företaget Farrow & Ball är mest känt för sina färger som till stor del är naturliga. Men det tillverkar även tapeter. Från tapetkollektionen plockade jag ut en bambumönstrad i rosa och en grön tapet med stiliserat bladmönster som kan kännas härliga att bädda in sina rum med till vintern.

Foto: Sandberg Borås, Borås Tapeter, Midbec, Farrow & Ball, William Morris, Engblad & Co. 

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik