Traktorn drivs med gårdens egen biogas

Traktorn drivs med  gårdens egen biogas
Traktorns klimatavtryck minskar med 92 procent, samtidigt som bränsle från den egna gården säkert driftskostnaderna radikalt. Det var vad New Holland presenterade på Elmia Lantbruk.

Traktorn heter T6.180, har en motor på 175 hk och lanserades i början av året i Sverige. Exakt försäljningsstatistik lämnar inte New Holland, mer än att det handlar om en handfull.

– Motorn är lika stark som om den drevs med diesel. Skillnaden är att räckvidden halveras, säger Mario Tesanovic från återförsäljaren Axima.biofuel_2.jpg

De hade levererat den traktor som besökarna fick provköra på Elmia Lantbruk. Ägare är Hagelrums gård utanför Målilla, som har egen biogasproduktion i större skala i ett separat bolag. Innan mässan hade den körts i cirka 50 timmar på gården.

Intresset var stort för att känna på den klimatvänliga och kostnadssänkande tekniken. En av dem som testade var  Douglas Jonsson som arbetar på Hammarby gård i Haninge utanför Stockholm.

– Den är klart tystare än en dieseltraktor och reagerar bättre på gasen vid låga varv. säger Douglas  som garderar sig med att man måste testa den med redskap för att lämna ett säkert omdöme.

Demonstrationskörningar i dagarna visar att biogas är ett väl fungerande och fossilfritt bränsle för traktorer. Lantbrukare med egen produktion kan dessutom glömma bort de stigande dieselpriserna. Lägg därtill att biogas från gödsel och annat istället blivit metan i atmosfären.