Sex guld och tio silver till innovationer som lyfter lantbruket

Sex guld och tio silver till innovationer som lyfter lantbruket
Idag skulle mässan Elmia Lantbruk ha pågått för fullt på Elmia i Jönköping. Det blev inte så med anledning av covid-19. Men det hindrar inte Elmia Lantbruks specialistjury att ändå utse årets coolaste lantbruksinnovationer. Juryn för Elmia Lantbruk Innovation Award 2020 har idag delat ut sex guld och tio silverutmärkelser till produkter och företag som bidrar till att utveckla hela lantbruksbranschen.

-Det är otroligt roligt att se bredden på produkterna som vunnit pris i årets upplaga av Elmia Lantbruk Innovation Award. Priserna har delats ut till allt från spengummi till traktorer. Det är viktigt med nya produkter som utvecklar hela lantbruket. Elmia Lantbruk Innovation Award är ett sätt att synliggöra dessa initiativ och produkter, som bidrar till att Sverige har ett modernt, framtidsinriktat och innovativt lantbruk. Jag är stolt över att få vara en del av branschens innovationshistoria, säger Maria Lindsäth, mässansvarig för Elmia Lantbruk och juryns ordförande.

Guld-vinnare
För att vinna ett guld krävs att produkten är ny på marknaden och att tekniken är principiellt helt ny. Det är en innovation som bidrar till att utveckla hela lantbruket. Totalt sex produkter vann guld, varav ett företag, Väderstad AB, kammande hem två guldutmärkelser. Här är samtliga guldpristagare:

Produkt: NZ Mounted 500-600 
Företag: Väderstad

Produkt: Tempo WideLining 
Företag: Väderstad

Produkt: DeLaval mjölkningsorgan Evanza™ 
Företag: DeLaval

Produkt: Intelligent Large Square Baler Ride Control
Företag: Svenska John Deere

Produkt: CO2 by Wedholms 
Företag: Wedholms

Produkt: ELHO Cobra 7710
Företag: Oy El-Ho Ab

- Vi försöker vara ett företag som är väldigt innovativa. Då måste vi ligga i framkant för att kunna konkurrera internationellt. Det är extra roligt att få så många utmärkelser efter allt arbete vi lägger ner på produktutveckling, säger Bernt Mårtensson, Marketing Production Manager, Väderstad.

Silver-vinnare
Två företag fick både guld- och silverutmärkelser, Väderstad AB och Svenska John Deere AB. Svenska John Deere AB och Kverneland tog dessutom två silverpriser vardera. För att en produkt ska tilldelas silver har juryn bedömt den som en intressant nyhet. Att få silver innebär att produkten sticker ut bland de nominerade bidragen och har placerat sig bland de bästa när de olika kriterierna vägs samman. Totalt delades tio silverutmärkelser ut. 
Här är samtliga silverpristagare:

Produkt: New Holland T6.180
Företag: CNH

Produkt: Turbo i-Tiller
Företag: Kverneland

Produkt: Multirate 
Företag: Kverneland

Produkt: DairyMilk M6850 
Företag: GEA

Produkt: John Deere 8RX seriens traktorer
Företag: Svenska John Deere

Produkt: Large combine efficiency package 
Företag: Svenska John Deere

Produkt: E-Control Portal
Företag: Väderstad

Produkt: Robocut RC56 
Företag: Närlant

Produkt: ControlMASTER 
Företag: Dataväxt

Produkt: Aquaclim vandmadras 
Företag: Staldmaeglerne A/S

- Elmia Innovation Award skapar uppmärksamhet och det gör att våra kunder får upp ögonen för våra produkter. Att bli uppmärksammad genom ett guld och två silver känns jätteroligt, Mikael Persson, distriktschef  Svenska John Deere.

Fakta om Elmia Lantbruk Innovation Award
Elmia Lantbruk Innovation Award är en utmärkelse som ska lyfta fram nya, innovativa produkter som utvecklar det svenska lantbruket. Priserna delas vanligtvis ut i samband med mässan Elmia Lantbruk. Nästa chans att vara med och tävla om Innovation Award blir till nästa Elmia Lantbruk den 19-21 oktober år 2022. 

De nominerade bidragen bedömdes 2020 av en branschkunnig jury bestående av:

Per Emgardsson, journalist Land Lantbruk/Lantmannen
Charlotte Önnestedt, svinproducent, Åby Storgård
Mikael Gilbertsson, senior projektledare, RISE
Per Frankelius, forskare, Linköpings universitet
Helena Kättström, avdelningschef djurhälsa fält på VÄXA Sverige 
Maria Lindsäth, mässansvarig Elmia Lantbruk

Läs mer om innovationerna här.