Klimatsmarta lantbrukare – kopensionat som jobbar med klimatfrågor i många led

Klimatsmarta lantbrukare – kopensionat som jobbar med klimatfrågor i många led
I år belyser vi utmaningar och möjligheter kopplat till klimat och hållbarhet på Elmia Lantbruk. Frågor lyfts och berörs på olika sätt under mässan och vi visar lösningar som finns idag, men framför allt vill vi visa försöken som görs för att hitta nya lösningar. Vi hoppas vår arena på olika sätt ska bidra till det klimatsmarta lantbruket.

Genom en serie där vi får möta klimatsmarta lantbrukare, vill vi lyfta att lantbruket är en del av klimatutmaningen och visa vilka möjligheter som finns. Träffa och lyssna till de klimatsmarta lantbrukarna på mässan, 19-21 oktober.

I Hagshult, 5 mil söder om Jönköping, driver Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag kopensionatet Hagshultskossorna. Här tar paret emot pensionerade mjölkkor från Torsjö säteri, mjölkkor som inte längre mjölkar på topp. De flyttar hem till Hagshultskossorna för en lugn och stillsam tid.

- Här äter de bara gräs, tar det lugnt och växter i långsam takt, berättar Ulrica. På så vis bygger de muskler och fett och köttet blir fantastiskt gott och nyttigt med extra rikt på Omega-3, vitaminer och mineraler.

Det är ca 70 kor i stallet och korna går på djupströbäddar. Alla kor kommer från samma gård, vilket gör att de inte får in nya smittor eller bakterier och de håller hela besättningen friskare och behöver inte använda antibiotika eller andra mediciner i onödan.

- Vi ser ibland att korna känner igen varandra, när de möts här på gården berättar Ulrica.

Hagshultskossorna_5.jpg

Demokörning och tester - Partnergård Lantmännen Maskin

Gården har nyligen påbörjat ett samarbete med Lantmännen Maskin och är nu en Partnergård. Hagshultskossorna ställer sin gård till förfogande för demokörningar, försök, tester med mera.

- Vi vill sätta vallen i fokus i detta skogs- och mellanbygdens landskap som vi befinner oss i, säger Carl-Johan.

Han fortsätter att berätta att det finns väldigt mycket i digitaliseringen att hämta för vallodlarna och det är ett av fokusområdena för dem just nu.

Förutom kopensionatet så driver de även en gårdsbutik. Gårdsbutiken är fylld med deras eget kött, färs och hamburgare och så klart en massa andra smarriga saker som förhöjer en måltid och sätter guldkant på tillvaron. De arbetar mycket aktivt med långsiktig hållbarhet – allt kött du köper i Gårdsbutiken är klimatcertifierat. För Carl-Johan och Ulrica är det viktigt att jobba med hela gården och påverka miljön så lite som möjligt. Sedan 2020 är gården Klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill.

- Vi jobbar väldigt mycket med hållbarhet i alla leden, berättar Ulrica. Både från plasten runt balarna, vad korna äter till vad vi kör på för drivmedel.

Hagshultskossorna_6.jpg

På gården står en HVO och RME-tank från Energifabriken. Det är en del av Partnergården med Lantmännen och idag kör de alla sina traktorer på RME.

- Vi har även ett samarbete med Trioplast, där vi använder deras Trioloop, som innehåller 30% återvunnen plast. Nu testar vi den tillsammans med 3D-inplastning med våra KUHN maskiner, säger Carl-Johan.

Hagshultskossorna-1.jpg

Tips från Hagshultskossorna

Använd ett gårdsråd. Det är ett rådgivande råd som hjälper till med saker som man är mindre bra på eller som finns i världar man inte kan eller har tillträde till. De hjälper oss att tänka annorlunda, nytt och utanför boxen. Gårdsrådet gör att man får skärpa till sig något och berätta vad vi har gjort sedan sist. Detta gör att man utvecklas.

Man måste våga fråga och ta hjälp av andra samtidigt som man kan fundera på vad man själv kan ge vidare för kunskap, för ett utbyte. Igen blir världsmästare själv utan man behöver jobba ihop med andra – tillsammans är verkligen framgång.

Lyssna till Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag, Hagshultskossorna på Elmia Lantbruk torsdagen den 20 oktober kl 14.00.
Välkommen på mässan 19-21 oktober.