Återigen riksutställning med 300 kor i Elmias hallar

Återigen riksutställning med 300 kor i Elmias hallar
Återigen kommer cirka 300 nötkreatur att inta mässhallarna i Jönköping för de stora riksutställningarna med avelsdjur inom kött och mjölk. Lantbruksmässan på Elmia är ett viktigt skyltfönster för den svenska aveln.

Under tre dagar, 21-23 oktober 2020, visas landets bästa nötkreatur upp i riksutställningarna på Elmia Lantbruk. Då utses bästa hondjur, bästa handjur, bäst i rasen och förstås Best in Show – den allra bästa inom respektive gren, kött och mjölk. Dessutom visar ungdomar upp sina ungdjur på mässan.

Köttdjur

Bland köttdjuren visas bland annat raser som Angus, Charolais, Blonde d’Aquitane, Hereford, Limousin och Simmental.

-Elmia Lantbruk är en väldigt bra marknadsplats för oss och vi vill visa att svenskt kött är klimatsmart att äta, med minst miljöpåverkan och att djuren är uppfödda enligt svensk djurskyddslag. Vi i NAB ser fram emot att visa upp Sveriges vackraste köttdjur på Elmia Lantbruk 2020, säger Göran Johansson, ordförande för NAB, Nordisk Avelsförening för Biffraser.

Mjölkkor

Lantbruksmässan vänder sig också till utställare och besökare inom mjölkproduktion. Flera mjölkraser kommer att visas upp under mässan, bland andra Jersey, SRB, Holstein kor och kvigor kommer att tävla. Det ges tillfälle att prata kring svensk mjölkproduktion. Lantbrukare som är där med sina djur får några trevliga dagar med branschkollegor.

-Det är ett bra forum att vara på Elmia Lantbruk och prata om svensk mjölkproduktion, och belysa hur miljövänliga och naturvårdande våra svenska kor är. Svenskproducerad mjölk och kött är världsledande när vi jämför oss med hur det produceras och djurvälfärd, säger Charlotte Andersson som representerar rasföreningarna och Växa Sverige.

Kontakta oss
Vi ni veta mer om djuren under Elmia Lantbruk, kontakta djuransvariga Susan Lothigius, telefon 036-15 22 19 eller Anders Strandh, telefon 036-15 20 91.