11 - 15 sep. 2024

Tips inför kommande resor

Taggar:
#elmiahusvagnhusbil
Tips inför kommande resor
I april är det många campingar som öppnar igen. Den här våren och sommaren är nog mer efterlängtad än vanligt. Snart är det påsk och då är det många som kanske vill prova på det mobila livet för första gången. Här kommer lite tips från Håkan och Carina på HUSBILSRESOR & ÄVENTYR.

När vi reser med husbil brukar vi alltid utgå från vad vi ska göra och därefter bestämma var vi ska stå. Det är alltid roligt att ta reda på om det finns något annat spännande att besöka när man är på plats.

Husvagn: Får du dra en husvagn med den bil du har?

Husbil/van:

 

Köpa eller kanske hyra? Ska du åka i Sverige, Norden eller Europa? Ska du ha med dig cykel? Om du köper en husvagn eller husbil, var ska du förvara den när du inte är ute och åker?

Barn:

 

Barn ska sitta säkert i husbil och de ska sitta framåtvända. Vid en bilolycka ska bilbarnstolen alltid bytas ut (oavsett om det gått bra), kontakta affären där du köpt din bilbarnstol.

Appar:

 

Det finns många bra appar som ger information om olika campingar, ställplatser m.m. både för resor i Sverige och utomlands.

Körkort:

 

 

Om du har tagit B-körkort före 1 juli 1996 och inte haft körkortet indraget får du köra alla husbilar, oavsett totalvikt. Annars gäller en totalvikt på 3.500 kg eller att man har ett körkort med C-behörighet.

Vikt:

 

Du kan väga din husvagn/husbil på Vägverkets vågstationer. Tänk på att alla personer, all packning och allt annat i husbilen räknas in i totalvikten.

Försäkringar:

 

Se till att vara ordentligt försäkrad. Gäller försäkringen om du lånar husbilen/husvagnen av dina föräldrar eller en kompis?
Säkerhet: Lämna aldrig pengar, mobil eller annat stöldbegärligt synligt i framrutan.

Camping:

 

Man kan stå säsong, dygn eller på quick stop. Quick stop är till för dig som kommer sent och åker tidigt.

Ställplatser:

 

 

Ställplatser är populärt. Vissa har byten mitt på dagen vilket gör att det kan vara svårt att få en plats om man kommer sent. Då det är många som vill vara ute och campa är det så klart viktigt att man visar hänsyn.
Fricamping:

 

Se till att läsa på om allemansrätten och ett tips är att även kolla terrängkörningslagen.