Trendfilmerna – så skapar du stilen från inspelningsplatsen

Trendfilmerna – så skapar du stilen från inspelningsplatsen
Vad kan vara än bättre plats än en kolonilott för att spela in trendfilmer just nu, när vår längtan efter att odla bara verkar bli starkare? Köerna för lotter har aldrig någonsin varit så långa. Här är ett skapa-stilen kollage från inspelningsplatsen.

Elmia Garden Trends för år 2021 är lanserade och nu har även filmerna publicerats. De spelades in i Stockholm på ett kolonilottsområde som heter Söderbrunn – den äldsta kolonilottföreningen i Stockholm. Det är Jan Rundgren som är vår ciceron i filmerna och han berättade att det är ett sådant tryck på alla kolonilottsföreningar just nu. Bara i Stockholm är det 11 000 förhoppningsfulla personer som drömmer om att kunna skörda grönsaker från egen täppa. På kolonilottsföreningen Söderbrunn har man varit tvungen att stänga kön. Fler personer än de som redan står i den kan man inte hantera. Tala om att längtan efter att stoppa fingrarna i jorden är stark.

 

Jan har haft sin lott i många år och det är ett riktigt paradis som består av flera rum och delar. En perfekt plats för att filma de tre olika trender med andra ord. Den första filmen speglar trenden Craft of nature som just speglar den starka längtan efter att leva i samklang med naturen i så hög utsträckning som möjligt. Här är ett stilskapande kollage som speglar inspelningsplatsen.

skapa-stilencraftofnature.jpg

  1.  Växterna i den här trenden är bekanta och vänliga, begonian är en av dem. Knölbegonian är kanske extra spännande på grund av de fluffiga blommorna och det frodiga bladverket. Knölarna måste övervintra frostfritt, precis som dahliaknölarna.

 

  1. Att ha snöret på nära håll är praktiskt när man behöver binda upp sina växter. Annars är risken att det inte blir gjort. Den för trenden passande snörhållaren i trä kommer från Eld Garden.

 

  1. I den här trenden samlar vi gärna regnvatten som vi använder till odlingarna. En vattenkanna som går att doppa ner i regnvattentunnan är ett praktiskt och nödvändigt verktyg i trädgården. Det går att hitta rejäla vattenkannor i zink i andrahandsbutiker eller på auktioner. Den här såldes på Auctionnet tidigare i år och vill du komma över en så gäller det att hålla utkik med jämna mellanrum.

 

  1. Äppellådor som förvaring av frukt, grönsaker, verktyg och krukor, är både vacker och praktiskt i såväl trädgård som i förråd. Hittar du inte begagnade så finns det numera nyproducerade varianter i modern stil. Dessa kommer från Granit.

 

  1. Pelargonen är också en given växt i den här trenden. Det finns än mängd sorter med spännande blommor och bladverk. Det finns även de som rensar sig själva. Doftpelargonerna med sina små subtila blommor och starkt doftande bladverk är också med i Craft of nature.

  2. Funkia och kirgislök. Färskt och torkat, de båda växttyperna finns med i Craft of nature. När det gäller det färska är det inte nödvändigtvis blommorna som är i fokus. Vi kan lika gärna välja en växt för dess vackra bladverks skull. Torkade evighetsblommor som står sig länge i vasen och som också är vackra tillsammans med andra färska blommor är fortsatt stark. Har du till exempel en kirgislök kvar i rabatten från i våras, med fröställning och allt, så blir den ett vackert stilleben i vasen nu. Som extra bonus får du ett arrangemang som står sig ända till påsk, minst.

 

  1. Krukorna får gärna bära spår av hantverk och vara tillverkade av lera. De mörkgrå lerkrukorna är ett fina till de blå nyanserna som finns med i Craft of natures färgskala. Dessa kommer från B Green.

 

  1. Flätat olika former passar in i den här trenden. Det handlar om korgar, staket, rabattkanter och faktiskt hela rabatter som flätas i olika material. Den här korgen kommer från HM Home.

 

 

Foto: Blomsterfrämjandet, Eld Garden, Granit, Helena Kaasik, B.Green, HM Home.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik