Skyfflalette är den ergonomiska skyffeln som underlättar trädgårdsarbetet

Skyfflalette är den ergonomiska skyffeln som underlättar trädgårdsarbetet
Året trädgårdsprodukt – Elmia Garden Award - är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna i syfte att underlätta trädgårdsarbetet. Vi vill också visa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. En fågelholk med kamera, en trådkorg i stål och ett praktiskt skydd för träd i betong hör till de tidigare vinnarna.

Varje år kan företag som har en innovativ produkt som de vill lyfta delta i tävlingen. Årets startfält består av fem vassa bidrag och häromdagen var Elmias oberoende proffsjury i full färd med att bedöma produkterna. Se alla bidrag här.

Här på Elmia Garden Trends kommer vi att presentera alla de deltagande företagen en och en så att du ska få en bild av produkterna och människorna som står bakom dem innan pristagaren koras. Först ut är den fiffiga rörformade skyffeln Skyfflalette som uppfinnaren Peter Johanson utvecklat.

Skyfflalette-gardentrends.jpg

Historien om den ergonomiska skyffeln började när Peter Johansson fick problem med ryggen i samband med att han beställt hem en stor hög med grus som skulle portioneras ut i trädgården i Åsa där han bor. För att kunna genomföra arbetet trots ryggbesvären använde han ett modifierat rör som fanns i gömmorna. Det fungerade så pass bra att han när grushögen var undanröjd började tänka på att röret skulle kunna utvecklas till ett gediget verktyg som kunde spara fler ryggar.

 

Hur kommer det sig att du bestämde dig för att utveckla Skyfflalette?

Jag är egentligen optiker men vid det här tillfället hade jag precis sålt firman och befann mig i en period i livet som gav mig möjlighet att koncentrera mig på att utveckla skyffeln. Jag fick också mycket positiv respons runt om mig och ett innovationsstöd som innebar hjälp med ritningar på prototypen bland annat.

 

Hur valde du material?

Eftersom jag inte ville ha några lösa delar på skyffeln så föll valet på polyeten (PEHD) som tål kraftiga tag. Man blåser ut materialet i en form, ungefär som när en glasblåsare blåser glas. Naturskyddsföreningen anser att detta är en ofarlig plast. Skyfflalette tillverkas här i Sverige och är väldigt hållbar. En annan fördel är att det inte blir något materialsvinn i produktionen eftersom det som blir kvar mals ner och används igen.

 

Kan man använda skyffeln till andra material än grus?

Den går att använda till alla material som inte är alltför blöta. Det måste kunna glida igenom röret lätt. Täckbark, sand, pellets, foder och spannmål är den utmärkt för.

 

Vem är Skyfflaletten framför allt användbar för?

Jag har sålt den till anläggare, trädgårdsmästare och lantbrukare men även bland privatpersoner är intresset högt. Det tar något längre tid att använda den men å andra sidan behöver man inte ta lika många pauser under arbetets gång så i slutändan vinner man på att använda min skyffel. Men det tar tid att få människor att ändra beteende och arbetsmetod.

 

Vad är ditt mål med Skyfflalette?

Jag vill spara så många ryggar jag bara kan i världen men jag är ännu inte riktigt redo för nya marknader.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik