2 - 3 okt. 2024

Biokol – rena rama science fiction

Biokol – rena rama science fiction
Årets trädgårdsprodukt - Elmia Garden Award - är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna i syfte underlätta trädgårdsarbetet. Målet är att belysa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. Ett skydd för träd i betong, miljövänlig jord, och färdig blomsterblandning på filtmatta hör till de tidigare vinnarna.

Varje år kan företag som vill lyfta en innovativ produkt delta i tävlingen. Årets startfält består av 5 vassa bidrag och för några veckor sedan var Elmias oberoende proffsjury i full färd med att prova och bedöma produkterna.

 

Ett av de fem bidragen som anmälts till årets version av Årets trädgårdsprodukt är biokolet som företaget Skånefrö tillverkar. Det är utvecklad under en tioårsperiod och det är inte utan en viss stolthet som företagets VD Sven Olof Bernhoff lyfter fram den här produkten som svenskodlad, närproducerad, klimatsmart och återvunnen.

 

-Det är frukten av ett hårt utvecklingsarbete som inte hade varit möjlig utan de duktiga och kompetenta kollegorna som jag arbetar med, säger han.

 

Vad är Skånefrö?

Vi producerar frö, dels för anläggning av grönytor av olika slag, dels som utsäde till lantbruken. Av restprodukten från fröodlingen tillverkar vi pellets som vi bränner i en syrefri miljö i en så kallad pyrolyspanna. Processen ger värme som leds ut i fjärrvärmenätet och ger värme till byarna Tommarp och Hammenhög. Resten blir biokol. Tack vare att vi nu producerar egen biokol är vi idag är ett klimatpositivt företag.

 

Hur kom det sig att ni började tillverka biokol?

Det är ett utvecklingsarbete som pågått sedan 2008. Under ett seminarium som hölls i samband med ett EU-projekt som vi deltog i förstod vi att vi måste ta klimathotet på allvar. Under en lång tid importerade vi biokol till våra odlingar. Men vi fick aldrig den kvalitet som vi eftersträvar. Att tillverka egen biokol var ett sätt att få tillgång till en riktigt bra produkt samtidigt som det är vårt sätt att bidra till en bättre miljö. Den har ökat våra skördar väsentligt. I försök har biokolet faktiskt bidragit med en ökning på hela 30 %.

 

Dessutom är vår biokol certifierad av EBC (European Biochar Certificate), som visar att vi som producent garanterat inte skadar våra sårbara ekosystem. Idag finns det en mängd biokol-produkter och därför måste man vara noga med vad som är kvalitet och inte kvantitet. Det är helt enkelt skillnad på biokol och biokol.

 

På vilket sätt bidrar biokolen till ett förbättrat klimat?

Det är rena rama science fiction. Bikol är en klimatsmart jordförbättrare som binder vatten och näring på ett förträffligt sätt samtidigt som det ger ett bättre klimat för växter och djurliv. Det är också ett smart sätt att skapa naturliga kolsänkor som motverka klimatförändringarna. Vissa forskare menar till och med att det är biokolet som kommer att rädda planeten.

 

Till vilken typ av odling är biokol bra?

Enligt mig kan man använda det till all typ av odling – till krukväxter, i trädgårdens rabatter och köksland samt för anläggning av grönytor. Det kan med fördel användas till anläggning av fotbollsplaner och eftersom målet är att alla matcher i Allsvenskan ska spelas på naturgräs så tror vi att biokolen kan spela huvudroll här. Gräsfrön gror betydligt bättre med hjälp av biokol. Det är också bra att blanda det med bokashikomposten, så kallad kompost-te, för att få ut så mycket som möjligt av näringen i komposten.

 

Hur ska man använda biokol?

Vi rekommenderar att man använder cirka 20 % biokol i blandningen.

 

Hur kommer det sig att ni ville vara med i Elmia Garden Award?

Det var vårt duktiga team på Grönyta som kom på idén och anmälde oss. Vår produkt Biokol är fantastisk på så många sätt och vi vill gärna berätta om den för så många som möjligt inte bara på mässan Elmia Garden utan även för allmänheten. Det är viktigt att få ut så mycket information som möjligt om den, både för klimatet och för nästa generations skull.

 

Vad skulle det betyda om ni gick ut som segrare i tävlingen?

Det skulle naturligtvis vara helt fantastiskt och ett erkännande, både för oss som företag och för biokolet som gör så mycket gott för växter, djur och för människor. Vi har stött på många skeptiker under resans gång och det skulle betyda väldigt mycket för alla som stått på sig, trott, hoppats och arbetat hårt för att utveckla den här produkten tillsammans med oss.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik