Använd växter som gardiner

Använd växter som gardiner
Låt växterna klättra som gröna och frodiga dekorationer runt fönstren. Här är några krukväxter som passar att använda som ersättning för de textila gardinerna.

I Sverige är vi många som undviker att sätta upp gardiner runt i fönstren. En professionell gissning är att det har med ljuset att göra. Under vintern vill vi ta vara på det lilla som finns och under sommaren vill vi frossa i det så mycket som möjligt. Men det kan se tomt ut samtidigt som fönstren blir som oskyddade hål, särskilt när det är mörkt ute. Det är då de slingriga krukväxterna kommer in i bilden. Att låta en klängväxt rama in fönstren är vackert samtidigt som man kan dra nytta av de gröna växternas alla fördelar, såsom förbättrad inomhusluft och mindre statisk elektricitet. Här är tre lättodlade klängväxter som du kan arrangera runt ett fönster hemma. En av dem är ätbar och de andra två hittar du i växtlistan under trendtemat Craft of nature.

 

Doftranka

doftranka-blomsterlandet.jpg

Den här krukväxten sprider med sina blanka gröna blad och trumpetformade vita blommor en ljuvlig doft i rummet där den växter. Den behöver stödjas för att växa. Runt fönstren kan du prova att använda bambupinnar och linda fast stjälkarna runt dessa. När den blommar ska jorden hållas fuktig och däremellan ska doftrankan endast vattnas väldigt sparsamt. Om du har möjlighet så placerar du doftrankan svalt under vintern. På det viset främjas knoppsättningen. Det kan dock bli svårt när den växt sig så pass stor att den ramar in hela fönstret men då kan du istället sänka temperaturen i rummet. Behöver du plantera om din doftranka ska det göras under sommaren. Plantor hittar du bland annat på Blomsterlandet.

 

Gullranka

severin-candrian-l4rwKqXbtRc-unsplash.jpg

70-talsklassikern gullrankan har den senaste tiden klättrat på listan över populära inomhusväxter. Om du har ett fönster som inte är allt för soligt kan du låta den här växten klättra runt det, som en grön gardin. Den kan behöva bindas upp och styras i rätt riktning. Annars är det lättskött växt det handlar om. Ge den lite vatten då och då så växer den snällt och strax har du en hel ridå runt ditt fönster. Ett tips är att låta någon gren glida ner som en lian framför själva glasrutan. Se upp så att inte växtens luftrötter klibbar fast och bildar märken på vägg och andra ytor. Passa på att fråga efter svenskodlade plantor när du är i butiken.

 

Djungelgurka

egt-djungelgurka.jpg

Om du vill odla något ätbart som slingrar sig runt ett soligt fönster så kan du prova att odla djungelgurka. Det gör du genom att sätta frö någon gång mellan mars och maj. Det är en gurkväxt som ursprungligen kommer ifrån Mexiko och Centralamerika. Djungelgurkan växer snabbt och får meterlånga, tunna rankor som, om de odlas inomhus kan styras så att de växer runt ett fönster. När blommorna kommer, vilket sker ganska snart, så kan du hjälpa till med pollineringen. Ta hjälp av en bomullstops eller en mjuk pensel. Sedan kommer de söta små gurkorna som bara är några centimeter långa. Ät dem som snacks eller skär ner några i en sallad. Hjälp gärna din gurkplanta med luftfuktigheten så att skadeinsekterna inte får fäste i växten. Det kan också vara bra att hjälpa till med extra belysning. Fröer till djungelgurka hittar du bland annat på Wexthuset.

 

Foto: Erika Wallin/Blomsterfrämjandet, Blomsterlandet, Wexthuset, Unsplash/Sandra Martins.

 

 

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik