Allium – älskade lökväxt

Allium – älskade lökväxt
Det finns en mängd anledningar för att odla allium, särskilt om det är den eleganta och eklektiska stilen som du eftersträvar i din trädgård.

Ska du bara plantera en sorts blommande lökväxt i år så ska du välja allium. Varför då kanske du undrar nu? Jag tänker i framför allt på de trendteman som vi precis lanserat här på Elmi Garden Trends. Det här är en växt som stämmer fint i den eleganta och uttrycksfulla trädgården – Eclectic Garden. Men det är inte den enda anledningen, för det är en tacksam växt i trädgården som bjuder på stilig skönhet under en lång tid, från vår till sen höst.

 

Allium är ett stort släkte lökväxter i vilken den vanliga löken ingår. Enbart den blommande varianten finns i en mängd olika sorter - allt från små och knubbiga till högresta som blommar med blommor i olika storlek på stjälkar i varierande tjocklek. En fördel är att den inte blommar lika tidigt som många andra lökväxter. Precis i skarven efter de tidiga vårblommorna och innan sommarblommorna inleder de sin säsong, så slår de ut med sina runda bollar som ofta är vackert lila. Blomningen pågår under lång tid och när de blommat över förvandlas de till skulpturala fröställningar som är minst lika vackra som själva blommorna. Både blommorna och fröställningarna är dekorativa i arrangemang av olika slag.

 

allium-egt.jpg

En annan fördel är att det inte är en särskilt krävande växt. Allra bäst trivs den i soligt läge i mullrik och väldränerad jord. Det är nu på hösten de ska ner i jorden om du vill att dessa skönheter ska förgylla tillvaron i din trädgård i vår. Sätt de små lökarna på cirka 5 centimeters djup, men tryck ner de stora lökarna på 25 centimeters djup – minst. Ge dem gärna lite benmjöl i botten.

 

Effektfullt blir det om man planterar en mängd lökar tillsammans i rabatten. Det kan också bli stiligt att plantera dem med lägre perenner så att de liksom svävar över växterna, funkia till exempel. Fint är det också att blanda alliumväxter med högre perenner, såsom pioner och gräs av olika slag.

 

torkad-allium-rosendal.jpg

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik