Vinsten blev lite av en nystart

Vinsten blev lite av en nystart
Under hösten 2021 löste Mästarblomman ut sin vinst i tävlingen Årets butik – en heldag med floristen Nicklas Jensen för tips och hjälp med att lyfta butiken ytterligare.

– Det var väldigt givande och nyttigt, säger Therese B Ericsson.

Mästarblomman som har sin butik i centrala Västerås är en relativt stor butik med sina 130 kvadratmeter, med ett stort skyltfönster. Här finns både en inredningsdel och en del med växter som innehåller en stor blomsterkyl.

Butiken ägs av Therese B Ericsson och hon har drivit den i åtta år.

– Jag var nyutbildad florist vid Floristutbildarna i Västerås och gjorde praktik här på Mästarblomman, berättar hon. Den förre ägaren tänkte stänga butiken och då blev det så att Therese tog över rörelsen.

– Det var en chans som jag inte kunde säga nej till och det har gått bra, konstaterar Therese.

ÅretsButik-Mästerblomman_2.jpg

Förberedda inför dagen

Hon som såg det som en bra möjlighet att få tips kring försäljning och butiksinredning av ett proffs som Nicklas Jensen. Därav anmälningen till tävlingen och dagen med Nicklas ville de ha innan advent- och julhandeln drog igång. Så en dag i oktober kom han dit för en heldag där de förberett sig redan dagen innan med att plocka undan och tänka ut önskemål om vad de ville ha hjälp med.

– Klockan åtta samlades vi i butiken, praktikanter och personal, berättar Therese. Totalt var de åtta stycken som var på plats när Nicklas Jensen kom dit. Dagen började med en genomgång och sedan satte det igång med omflyttningar, tips och idéer.

– Vi gjorde upp en plan, säger Nicklas Jensen. Det blev ändå mycket ”hands on” under dagen, vilket till stor del berodde mycket på att Therese och de andra på Mästarblomman redan hade en känsla för hur butiken ska seut. Därför behövdes inte någon teoretisk genomgång, något som Nicklas annars brukar inleda dagen med.

Kreativ dag

Utgångspunkten för förändringarna i butiken var bland annat att kunderna som kommer in i butiken ska mötas av blommor.

– Det ska vara det första man ser, poängterar Nicklas. Annat som han la stor vikt vid besöket var att skapa podier med växter och produkter som var lättskött, lättplockat och lättvattnat. Och där tycker Therese att de fick stor hjälp.

– Det är lite mer luftigare och mer plockvänligt, säger hon och konstaterar att det blev lite av en nystart. Det gick dessutom fortare att julskylta och där hade de ett genomtänkt tema.

– Till julen valde vi att tolka Elmia Gardens trender för 2022. Under dagen flyttades mycket runt och det testades olika varianter för att få till så bra säljytor som möjligt. Ett tips som Nicklas brukar ge är att våga sätta det exklusiva lite längre fram.

– Dölj inte det vackraste utan sätt fokus på det som är störst och finast.

ÅretsButik-Mästerblomman_3.jpg

Många tips

Annat som han tittar på är att skapa rumskänsla och att podierna inte ska vara som trappor eller svåråtkomliga för kunden. De ska inte känna att de måste vara försiktiga så att inget går sönder. Vid själva exponeringen av krukor, växter och inredning trycker Nicklas på vikten av dominans – det vill säga att inte blanda för många olika typer av inredning, vilket kan bli rörigt.

Detta och mycket annat fick personalen på Mästarblomman ta del av under dagen som avslutades vid 19-tiden. Då hade de fått med sig en hel del att tänka på. Därefter har Nicklas Jensen följt upp besöket med ett par telefonsamtal och han uppmanade dem också att skriva ner saker som de lärt sig under dagen.

– Det är färskvara och man bli aldrig fullärd, inte jag heller och jag lär mig hela tiden, avslutar han.

 

Årets butik

Fyra butiker var nominerade till tävlingen Årets butik, en nyhet på Elmia Garden 2021. Mästerblomman i Västerås utsågs till vinnare för sin exponering av trenden Eclectic Garden. De tolkade trenden i enlighet med dess beskrivning, som bland annat innebär en elegant känsla och lyxiga och bekväma uttryck.

Juryn, bestående av Jan Rundgren, trendexpert och designer, representanter från Elmia och Ann Richardsson, skriver i sin motivering att: ”Produkt- och materialval är också gjorda med omsorg och speglar Eclectic Garden. ”De har nyttjat butiksytan, rummets höjd och rumslighet för att skapa ett grönt rum med en elegant och vilsam touch genom orkidéer, sammetsfåtölj och dova färger.

De tre övriga nominerade butikerna var:

  • Åkrabergs Trädgård i Väröbacka
  • Växtkraft i Vetlanda
  • Irisdals blomsterhandel, Visby

 

Missa inte möjligheten att bli utsedd till Årets butik 2022.

Reportage från Viola Butik av Ann Richardsson.