Skånefrö Biokol – vinnare av Elmia Garden Award Årets Trädgårdsprodukt 2020

Skånefrö Biokol – vinnare av Elmia Garden Award Årets Trädgårdsprodukt 2020
Skånefrös Biokol tar hem förstaplatsen i Elmia Garden Award, Årets Trädgårdsprodukt 2020. Skånefrö bidrar med sitt biokol till att våra kommande generationer får goda förutsättningar för att ta väl hand om vår jord.

Biokolet med klimatsmarta jordförbättrande egenskaper binder vatten och näring och ger samtidigt ett bättre klimat för växter och djur. Produkten är svenskodlad, närproducerad och klimatsmart.

-Att vinna priset Årets Trädgårdsprodukt är stimulerade i högsta grad, samtidigt som vi är ödmjuka mot våra medtävlande som alla har bra produkter. Vi har fått ett erkännande för en produkt som har sitt ursprung från den svenska växtodlingen och är närproducerad, vilket känns oerhört viktigt, säger Claes-Göran Henriksson försäljningschef, Skånefrö AB.

Skånefrö Biokol är utvecklad under en tioårsperiod i anläggningen i Tommarp, där Skånefrö också producerar frö för anläggning av grönytor. Av restprodukten från frö- och utsädesproduktionen tillverkar de pellets som bränns i en syrefri miljö i ett så kallad pyrolyspanna. Processen ger värme som leds ut i fjärrvärmenätet, resten blir biokol. Det som är unikt för Skånefrö ABs biokol är att den har sitt ursprung från den svenska växtodlingen.

-Vi har satt höga krav från början med att produkten ska vara certifierad enligt vedertagna internationella certifieringssystem. I och med detta så känner vi oss väldigt trygga med att kunna leverera en säker produkt på marknaden. En rakt igenom svensk produkt baserad på svenska råvaror med pålitliga analysvärden, säger Claes-Göran Henriksson.

Juryns nominering
Skånefrö har tagit fram Sveriges första EBC-certifierade biokol (The European Biochar Certificate). Företaget tillverkar biokolen i egen pyrolysanläggning och den görs av restprodukter från svenska växter. Skånefrös Biokol är godkänd för ekologisk odling.

När biokol används i odlingen förbättrar den jordstrukturen, hjälper jorden att hålla fukt, binder tillförd näring och hindrar därmed urlakning av växtnäringsämnen. I stället förser biokolen växterna med näring i den takt som de vill ha det.

Biokol är en stabil kolsänka, kol binds i marken under lång tid, och vid tillverkningen av biokol hos Skånefrö leds värmeöverskottet ut i fjärrvärmenätet. Biokol från Skånefrö levereras i ändamålsenliga och klimatkompenserade förpackningar i olika storlekar. Att miljön står i fokus hos Skånefrö var en avgörande faktor till förstaplatsen i tävlingen.

Juryn
Juryn för Årets Trädgårdsprodukt, Elmia Garden Award består av Christina Säll, chefredaktör för Hemträdgården, Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö Slott och Magnus Åström, grafisk formgivare. Årets nominerade produkter presenterades för första gången under mässan Elmia Garden 2019.

Läs en intervju med Sven Olof Bernhoff, VD SKånefrö här.

 

Bakgrund Elmia Garden Award – Årets Trädgårdsprodukt
Elmia Garden Award är en utmärkelse som lyfter nya och innovativa produkter inom trädgårdsbranschen. Syftet med Årets Trädgårdsprodukt är att visa på den kreativitet och produktutveckling som sker inom trädgårdsbranschen. Elmia Garden ger företag, såväl stora som små, chansen att visa upp sina bidrag för en bredare publik

Nominerade bidrag i tävlingen 2020:
Skyfflalette Arting i Åsa AB, Plant Terrarium Esschert Design/Gardenlife ApS, Turfline Turbo No1 GTG Nordic AB, Ekologisk Odlingskruka Impecta Fröhandel och Skånefrö Biokol Skånefrö AB.