Virtuell svetsning kan lösa kompetensbristen

Virtuell svetsning är glödhett. Det märks inte minst på årets Elmia Svets och Fogningsteknik.

– Jag har hört många här som sagt att de har varit skeptiska för att sedan när de väl har testat sagt ”det var så roligt, jag vill göra det igen”, säger Pia Borg, på Svenska Elektrod.

Pia Borg höll föreläsning om virtuell svetsning på Elmia Svets och Fogningsteknik.

Svetsare är en av de mest eftertraktade yrkesgrupperna, såväl i Sverige som globalt. Men det finns i dag inte tillräckligt många, därför behövs fler lockas till yrket. Något som virtuell svetsning kan bidra till, menar Pia Borg som under Elmia Svets och Fogningsteknik höll en föreläsning om ämnet.

– Vi måste ta tillvara på alla möjligheter för att hitta bra svetsare. I dag anses yrket vara smutsigt, underbetalt och att det inte har någon framtid. Men det är så tråkigt, för det är ett av de mest stimulerande yrken man kan ha. Och virtuell svetsning eller augmented reality är ett bra sätt för att visa det. Det är en vansinnigt rolig teknik. De lärare som har haft med sig sånt här ut säger att det är en publikdragare, säger hon.

Det kan även vara ett stöd vid rekrytering, för att uppmuntra de som redan arbetar som svetsare och inte minst spara tid.

En annan huvudsaklig anledning handlar om bättre kommunikation.

– Sitter man i ett svetsbås, hur lätt är det att kommunicera då. Men om jag skulle svetsa och ni ser på skärmen att jag svetsar för fort är det mycket lättare att säga det.

– I industrin har vi även mycket nyanlända, kan man med hjälp av bilder och grafer få fram det man vill säga går det mycket fortare.

Publicerad
2018-05-17
Bilder
Pia Borg höll föreläsning om virtuell svetsning på Elmia Svets och Fogningsteknik.
Pia Borg höll föreläsning om virtuell svetsning på Elmia Svets och Fogningsteknik.