14 - 17 maj 2024

Svetsa rätt – på ett lätt sätt

Svetsa rätt – på ett lätt sätt
Med smarta hjälpmedel, ny teknik och effektiv dokumentation vill Axson möta svetsbranschens behov av kompetensförsörjning. En välbesökt monter på Elmia Svets och Fogningsteknik vittnar om stort intresse från branschen.

– Det är inte bara en svets längre. Det finns så många olika tekniker och processer och vi vill visa att du med enkla medel kan säkerställa att du gjort ditt svetsjobb rätt – och att du gjort rätt på ett lätt sätt, säger Daniel Eriksson, ansvarig för Fronius robotsegment.

Under Elmia Svets och Fogningsteknik visar Axson flera olika lösningar från flaggskeppen Fronius och Orbitalum men också Axsons egen lösning EasyAutoWelder, en Cobot med smidig programmering.

 

Mässan ett bra forum

I samtal med kunder står man ofta inför ett svetsproblem som behöver lösas där en del av utmaningen handlar om att välja rätt teknik. Här på mässan har Axson tagit fram en pedagogisk modell, ett ArcHouse, som visar de olika teknikerna. Husen svetsas live i montern och besökarna kan klämma och känna på resultatet.

– Mässan blir ett bra forum för oss som ger möjlighet att förklara något som annars är väldigt komplext, konstaterar Daniel.

 

Digitala hjälpmedel för dokumentation och spårbarhet

En av innovationerna som visas i montern är Dynamic Wire TIG, ett nytt hjälpmedel för aktiv reglering av svetstråden vid manuell svetsning.

– Ofta är det svårt att lägga på rätt mängd tråd, men Dynamic Wire mäter behovet av tillsatsmaterial och reglerar matningen automatiskt, säger Daniel.

Ett annat effektivt hjälpmedel är Fronius mjukvara WeldCube Premium som i realtid visar hur svetsprocessen av ArcHouse fortskrider, samtidigt som all data registreras och sparas.

– Här får du detaljerade data på allt som hänt i ljusbågen – ström, spänning och trådmatning. Det ger både trygg och tillförlitlig dokumentation med fullständig spårbarhet, säger Daniel.

– Fronius ligger väldigt långt framme i dokumentation och datahantering.

 

Utbilda svetsare med VR

Mjukvaran WeldCube Navigator visar på samma tillförlitliga sätt, med inbyggd lagring av data, hur manuell svetsning av en viss detalj ska gå till. Instruktionerna ges på skärmen steg för steg, med bilder, text och data.

– Glöm papper och ritningar, tänk Powerpoint. Det här är ett praktiskt hjälpmedel som gör det lättare att möta industrins utmaningar med kompetensförsörjningen inom svetsning, säger Daniel Eriksson.