Nyheter från Elmia Svets och Fogningsteknik

Svets och automation går ofta hand i hand. Det anser Migatronic, som satsar dubbelt på Elmia Produktionsmässor.

– Vi har sneglat mot Elmia Automation när vi har ställt ut på Elmia Svets och Fogningsteknik. Nu är det dags för den svenska marknaden att även få se våra automationslösningar, säger Claus Pagh, försäljningsdirektör på Migatronic Automation.

15 januari 2020 Läs mer

Strategin är satt. Planeringen är i gång. Det blir fullt ös i Voestalpine Böhler Welding Nordics monter nästa år.

– Jag tror att vår satsning som ”Full welding solution provider” kan bli det största dragplåstret på hela mässan, säger Thomas Olsson, säljchef på företaget.

29 oktober 2019 Läs mer
Så ska den tyska svetsjätten etableras i Norden

EWM ska slå sig in på den nordiska marknaden. Elmia Svets och Fogningsteknik blir det första steget i den stora satsningen.

02 september 2019 Läs mer
Axson Teknik

Axson Teknik missar inte möjligheten att ställa ut på Elmia Svets och Fogningsteknik. Att företaget har vuxit och tagit marknadsandelar kan till stor del kopplas direkt till mässan.

14 maj 2019 Läs mer

Vill du automatisera din verksamhet? Men känner att du inte riktigt vet var du ska börja? Då ska du ta kontakt med projektet Pilar som tjuvstartade på Elmia Produktionsmässor i våras. I september drog arbetet i gång på allvar och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sitt intresse.

04 oktober 2018 Läs mer
Tomas Berg, General Manager på Schunk i Sverige, möter elever under Elmia Produktionsmässor 2018.

Det är viktigt att välkomna ungdomarna som besöker Elmia Produktionsmässor. Det menar Tomas Berg, General Manager på Schunk i Sverige, som upplevde en av karriärens höjdpunkter under mässans avslutande dag i maj.

01 oktober 2018 Läs mer
Flera affärer genomfördes på Elmia Produktionsmässor och utställarna vittnade om rekord i antalet leads.

Flera affärer, rekordmånga leads och ett högtryck på mässgolvet tack vare stärkt konjunktur. Så kan Elmia Produktionsmässor 2018 sammanfattas.

19 juni 2018 Läs mer
De små och medelstora företagen vågar tro på fortsatt tillväxt vilket ger ökade investeringsbehov.

Investeringsbehovet bland små och medelstora företag börjar ta fart. Det visar den undersökning som Qimtek genomförde inför Elmia Produktionsmässor. Över hälften av de företag som har svarat planerar att investera mer i år jämfört med förra året.

19 juni 2018 Läs mer

Svensk industri går för högtryck och står inför teknikskiften som kommer att förändra hela tillverkningsindustrin. Det var tydligt när Elmia Produktionsmässor bekräftade sin plats som Sveriges viktigaste arena för produktion inom tillverkande industri. Under fyra mässdagar genomfördes flera nya affärer och de hetaste framtidsfrågorna diskuterades.

22 maj 2018 Läs mer
Jerry Magnusson och hans kollegor på Axsons kan se tillbaka på några intensiva mässdagar.

En svets är inte bara en svets. Utvecklingen går hela tiden framåt och allt fler företag vill satsa på nya maskiner som arbetar snabbare och effektivare med en minskad produktionskostnad som följd. Många av nyheterna visades av Axsons under Elmia Svets och Fogningsteknik.

18 maj 2018 Läs mer
Michael Johansson framför Kemppis nyhet X8 MIG Welder.

Ett helt nytt koncept för svetsströmkällor. Det är vad Kemppi lanserar under årets Elmia Svets och Fogningsteknik.

– Det kommer förändra synen på industriell svetsning, säger Michael Johansson, sälj- och marknadschef på Kemppi.

17 maj 2018 Läs mer
Pia Borg höll föreläsning om virtuell svetsning på Elmia Svets och Fogningsteknik.

Virtuell svetsning är glödhett. Det märks inte minst på årets Elmia Svets och Fogningsteknik.

– Jag har hört många här som sagt att de har varit skeptiska för att sedan när de väl har testat sagt ”det var så roligt, jag vill göra det igen”, säger Pia Borg, på Svenska Elektrod.

17 maj 2018 Läs mer
Karl Ericsson uppmanar svetsbranschen att ställa krav på oförstörande provning att använda digital röntgen och Phased Array.

Ställ krav på branschen inom oförstörande provning. Uppmaningen kommer från Karl Ericsson, Svenska Elektrod, som föreläste om digital röntgen och Phased Array på Scen Svets & Plåt under Elmia Svets och Fogningsteknik.

16 maj 2018 Läs mer
Bogoljub Hrnjez visar den molnbaserade tjänsten Avento Welding Management som presenteras under Elmia Svets och Fogningsteknik.

Gasflaskan Genie från AGA är gjord av kompositmaterial, är enkel att hantera och står stadigt. På Elmia Svets och Fogningsteknik visas versionen med integrerad regulator, vilket gör flaskan väldigt användarvänlig.

16 maj 2018 Läs mer

Lincoln visar en ny serie rörtrådar och belagda elektroder under Elmia Svets & Fogningsteknik. Användandet av dessa innebär en kraftig sänkning av sexvärt krom i svetsrök.

15 maj 2018 Läs mer
Ola Runnerstam. Foto: Elmia

– Ny teknik ger nya möjligheter.

Det säger Ola Runnerstam, Solution Engineer på Kemppi Sverige, under sin föreläsning om digitaliserad dokumentation på Elmia Svets och Fogningsteknik.

15 maj 2018 Läs mer

Investeringsbehovet bland små och medelstora företag börjar ta fart. Det visar den undersökning som Qimtek genomför inför Elmia Produktionsmässor. Över hälften av de företag som har svarat planerar att investera mer i år jämfört med förra året.

14 maj 2018 Läs mer
Per Gustavsson i föreläsning om informationssäkerhet och de tre största hoten är för industrin. Men även enkla åtgärder för att skydda sig mot hoten.

Det kan vara en bluffaktura på mejl. Eller ett utpressningsprogram som låser alla filer. Är din verksamhet på något sätt uppkopplad så har du utmaningar med företagets informationssäkerhet. Men lugn, på Elmia Produktionsmässor får du enkla tips och råd från sju av Sveriges främsta experter inom ämnet.

09 maj 2018 Läs mer
Elmia Produktionsmässor invigs tisdagen den 15 maj. På plats finns representanter från industrins branschföreningar för att samtala kring de viktigaste frågorna för framtiden.

Sex mässor och 475 utställare. Det gör Elmia Produktionsmässor till Sveriges viktigaste arena för produktion inom tillverkande industri. Var med redan vid invigningen för att höra vad industrins branschföreningar ser för möjligheter och utmaningar i framtiden.

03 maj 2018 Läs mer
Den nya kollaborativa svetsroboten CoWelder från Migatronic.

En komplett svetslösning som både är enkel att programmera och att använda. Det är vad Migatronic Svetsmaskiner visar i sin monter under Elmia Svets och Fogningsteknik.
– Med en CoWelder ges företagen en större flexibilitet, säger Peter Nyström, försäljningschef i norra Europa.

02 maj 2018 Läs mer
Roboten Pepper och åttaåriga Rut inviger Elmia Produktionsmässor.

Elmia Produktionsmässor, 15–18 maj, invigs av roboten Pepper och åttaåriga Rut. Tillsammans gör de en spektakulär entré på scenen för att symboliskt klippa invigningsbandet. Med invigningen sätter Elmia Produktionsmässor fokus på en av de viktigaste frågorna för framtidens industri.

27 april 2018 Läs mer

Efter lanseringen av Rebel följer nu nästa svetsmaskin från ESAB. När företaget kommer till Elmia Svets och Fogningsteknik blir det en nyhet inom Rebel-familjen som visas upp.
– Jag kan avslöja att det är en ännu mer kraftfull maskin, säger Lars Campbell, försäljningschef i Sverige.

11 april 2018 Läs mer

Automation kan på sikt möjliggöra en flytt av tillverkningen från låglöneländerna tillbaka till Europa. Det menar Anders Pettersson, vd på Intercut Sverige AB som ställer ut och visar spännande tekniska lösningar och innovationer på Elmia Svets och Fogningsteknik, som hålls i samma hall som mässan Elmia Plåt.

10 april 2018 Läs mer
Lundqvist Maskin & Verktyg visar sitt nya svetstält på Elmia Svets och Fogningsteknik.

Dåligt väder är ett stort problem vid svetsning utomhus. Något som inte minst har drabbat ombyggnaden av Slussen i Stockholm. Lösningen? Ett nytt svetstält från Lundqvist Maskin & Verktyg som visas på Elmia Svets och Fogningsteknik.

24 mars 2018 Läs mer

Kompetensbristen inom den svetsande industrin är ett faktum. HR-företaget Montico jobbar med en effektiv modell för att matcha företagens behov med rätt kompetens. Ta chansen att hitta svetsare på Elmia Svets och Fogningsteknik. 

08 mars 2018 Läs mer

15-18 maj samlas Sveriges tunga produktionskompetens från sex branscher inom tillverkningsindustrin på Elmia Produktionsmässor i Jönköping. Brännande ämnen inom framtidens industri lyfts och mässorna tar ny höjd när de kopplar upp sig till molnet.

07 mars 2018 Läs mer
Ann Kittendorff och Tanja Lundberg, båda projektledare för Produktionsmässorna ger en inblick i vad som kommer att fylla arenan 2018.

Det är mindre än ett halvår kvar till dess att portarna slås upp till Produktionsmässorna. Vad händer just nu och vad kommer arenan fyllas av? Vi möter projektledarna för en liten pratstund.

11 december 2017 Läs mer
Talarna på seminariet, från vänster: moderator Tanja Lundberg Elmia, Ove Leichsenring SWIRA, Johan Frisk OpiFlex och Ingemar Reyier Robotdalen.

Sverige står inför utmaningen att transformera företag inom industri i den tekniska revolution som vi befinner oss i. För de små och medelstora företagen, SMF, som är de mest utsatta finns det hjälp att få och anpassade lösningar att investera i, för att vara fortsatt konkurrenskraftiga. Detta diskuterades på ett seminarium som Elmia Produktionsmässor och Vinnova-projektet ”Producera i Sverige bjöd in till under Elmia Subcontractor.

29 november 2017 Läs mer
Virtual welding testades på den internationella mässan Schweissen & Schneiden.

Virtuell svetsning – i princip att svetsa med VR-glasögon – kan få stor betydelse både för utbildning och för hela branschen. Virtual welding visades på den internationella mässan Schweissen & Schneiden i Düsseldorf i september.

31 oktober 2017 Läs mer
Peter Bryntesson på Fordonskomponentgruppen (FKG).

De traditionella svenska industrierna måste anamma den nya tekniken och automatisera mer, annars tappar vi konkurrenskraften.

Det menar Peter Bryntesson på Fordonskomponentgruppen (FKG).

– Det är stora förändringar på gång, säger han under en konferens om robotiserad automation på Elmia i Jönköping.

30 oktober 2017 Läs mer
Johan Harvard, kansliråd på Näringsdepartementet

Automation och robotar är framtiden, en framtid som faktiskt redan är här. Men i Sverige står försäljningen stilla just nu och vi blir omkörda av andra länder. Med regeringens satsning på ett nytt automationsprogram finns möjligheter för företag att stärka sin konkurrenskraft. Det var ett av budskapen på konferensen om robotbaserad automation på Elmia i Jönköping i september.

19 september 2017 Läs mer
Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team. Solbilen kommer att finnas på Produktionsmässorna.

Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team under Elmia Subcontractor i fjol och resultatet visas på Produktionsmässorna i maj nästa år.
– Höghållfasta stål är framtiden. Det handlar om resursutnyttjande och att ha rätt stål i rätt applikation, säger Pierre Bergsten, Production Efficiency Specialist på SSAB.

19 september 2017 Läs mer
Elmia lanserar nya mässan Elmia 3D

Elmia lanserar Elmia 3D, en ny mässa inom additiv tillverkning för en bransch som växer och utvecklas snabbt. Tekniken möjliggör produktion utan begränsningar vad gäller både form och material. Mässan blir unik i sitt sammanhang då den adderas till det starka industriklustret och kommer att arrangeras parallellt med fem produktionsmässor på Elmia, 15–18 maj 2018.

19 juni 2017 Läs mer

Det går bra nu.

Svenska underleverantörer redovisar ett bättre slut på 2016 och en bättre början på 2017 än förväntat. Detta enligt Underleverantörsbarometern som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf. Ändå höjs ett varningens finger.

-         Visst finns det tillväxt och jobb i de mindre och medelstora företagen. Vad entreprenörerna behöver nu är kapital för att finansiera sina kunder och det uppstår problem när bankerna inte vill ta någon risk. Bristen på kapital riskerar helt enkelt att bli en bromskloss för den positiva utvecklingen och detta måste vi finna en lösning på, menar Anders Ekdahl, VD Svensk Industriförening Sinf.

07 februari 2017 Läs mer

Efter succén med fyra parallella industrimässor våren 2016 växer konceptet. I maj 2018 adderas plastbranschens Elmia Polymer som ett starkt komplement.

10 januari 2017 Läs mer
Peder Edholm höll ett företag om img Nordics svetsautomatisering under Elmia Svets och Fogningsteknik.

Även om det kan se ut som att investeringen är lönsam går det ofta att ta automatiseringen ett steg till”.

Det var uppmaningen från Peder Edholm, igm Nordic, som hade ett seminarie under torsdagens Elmia Svets och Fogningsteknik.

Magnus Brandt, säljare på Kontrollmetod, är nöjd med veckans mässa.

Svetsbranschen är en viktig kundgrupp för Kontrollmetod, som sysslar med oförstörande provning och materialanalys.

Därför är Elmia Svets och Fogningsteknik en perfekt arena att synas på för företaget.

– Svets är en central del i vårt arbete, säger Magnus Brandt, säljare på Kontrollmetod.

Joakim Hedgård jobbar med nya tekniker, att bevaka nya trender och utbildning på Swerea. På Elmia Svets och Fogningsteknik höll han i ett trendseminarium.

Pratas det trender inom svensk tillverkningsindustri 2016 återkommer de flesta till begreppet Industri 4.0. Men Joakim Hedegård på forskningskoncernen Swerea skulle hellre vilja att det hette Tillverkning 4.0.

Fredrik Johansson, Lincoln Electric, vid simulatorn som ska lära upp nästa generations svetsare.

Digitaliseringen intar svetsbranschen. Det märks tydligt på Elmia Svets och Fogningsteknik.

Arne Axelsson vid Rebel, Esabs stora nyhet på årets Elmia Svets och Fogningsteknik.

Göteborgsföretaget Esabs har nordisk premiärvisning av sin nya multisvets Rebel på Elmia Svets och Fogningsteknik. Och intresset vid montern var stort. Många var nyfikna på Rebel och en hel del maskiner såldes redan första mässdagen.

Lars Karlberg, ABB, påtalade vikten av att inte se roboten som ett hot mot jobben.

Vi måste våga börja satsa på svetsautomation. Det var budskapet på Automationscentralen under onsdagen, när branschexperterna talade om svetsautomation och framtidens konkurrens för svenska företag.

Ola Runnerstam från Kemppi föreläste på Elmia om digitala verktyg, ett hjälpmedel som han menar är ett måste i framtiden.

Ökade krav på dokumentation och spårbarhet är något som de flesta svetsare ställs inför.

– Trots det är det förvånansvärt få som använder digitala verktyg, konstaterar Ola Runnerstam, solution engineer på Kemppi, som deltar på Elmia Svets och Fogningsteknik.

År 1980 sedan deltog Åke Hörnell på Elmia för första gången och visade en prototyp på en automatisk svetshjälm som han höll på att utveckla. Idag, 36 år senare, står han på mässgolvet igen – med ännu en nyutvecklad svetshjälm.

Automation blir en allt vanligare del i svetsbranschen. Men hur ser framtiden ut och vilket är nästa steg? Det och mycket mer kommer att diskuteras på Autmationscentralen på Elmia Svets och Fogningsteknik 11 maj.

Peder Edholm på Igm Nordic menar att det finns mycket pengar att tjäna på att integrera en laserkamera i robotsvetsningen.

Robotsvetsning ökar allt mer. Och med en integrerad laserkamera ökar noggrannheten, menar Peder Edholm, vd på Igm Nordic.

– Det finns bra potential att hitta besparingar genom att använda en sådan här produkt, säger han.

Under Elmia Svets och Fogningsteknik kommer G A Lindberg ChemTech att visa upp Dow Corning EA-7100.

Allt fler använder lim som fogningsteknik. G A Lindberg ChemTech har tagit fasta på det. På Elmia Svets och Fogningsteknik presenterar företaget flera nya produkter inom området.

Beijer Industri

Svetsbranschen utvecklas i full fart. Då är också miljömedvetenhet viktigt, och det lägger Beijer Industri stort fokus på i sina nya produkter. De visar upp flera av dem på Elmia Svets och Fogningsteknik.

Joakim Hedegård, Swerea

Nya processer, nya material, lättare konstruktioner. Svetsbranschen är i ständig utveckling och trenderna är många.

– Det handlar om att bli lättare, starkare och bättre, säger Joakim Hedegård på Swerea, som koordinerar seminariet ”Hetaste trenderna – vad är på gång i branschen?” under Elmia Svets och Fogningsteknik.

På Elmia Svets och Fogningsteknik kommer Metabo visa upp flera nyheter, som deras nya vinkelslipserie, den kommande batteridrivna tvåhandsvinkelslipen och den nya batteriteknologin LiHD.

Verktygstillverkaren Metabo är på väg att lansera ”ett monster”. Så beskriver företagets svenska försäljningsansvarige den nya tvåhandsvinkelslipen som drivs på batteri.