Nyheter från Elmia Svets och Fogningsteknik

Efter lanseringen av Rebel följer nu nästa svetsmaskin från ESAB. När företaget kommer till Elmia Svets och Fogningsteknik blir det en nyhet inom Rebel-familjen som visas upp.
– Jag kan avslöja att det är en ännu mer kraftfull maskin, säger Lars Campbell, försäljningschef i Sverige.

11 april 2018 Läs mer

Automation kan på sikt möjliggöra en flytt av tillverkningen från låglöneländerna tillbaka till Europa. Det menar Anders Pettersson, vd på Intercut Sverige AB som ställer ut och visar spännande tekniska lösningar och innovationer på Elmia Svets och Fogningsteknik, som hålls i samma hall som mässan Elmia Plåt.

10 april 2018 Läs mer
Lundqvist Maskin & Verktyg visar sitt nya svetstält på Elmia Svets och Fogningsteknik.

Dåligt väder är ett stort problem vid svetsning utomhus. Något som inte minst har drabbat ombyggnaden av Slussen i Stockholm. Lösningen? Ett nytt svetstält från Lundqvist Maskin & Verktyg som visas på Elmia Svets och Fogningsteknik.

24 mars 2018 Läs mer

Kompetensbristen inom den svetsande industrin är ett faktum. HR-företaget Montico jobbar med en effektiv modell för att matcha företagens behov med rätt kompetens. Ta chansen att hitta svetsare på Elmia Svets och Fogningsteknik. 

08 mars 2018 Läs mer

15-18 maj samlas Sveriges tunga produktionskompetens från sex branscher inom tillverkningsindustrin på Elmia Produktionsmässor i Jönköping. Brännande ämnen inom framtidens industri lyfts och mässorna tar ny höjd när de kopplar upp sig till molnet.

07 mars 2018 Läs mer
Ann Kittendorff och Tanja Lundberg, båda projektledare för Produktionsmässorna ger en inblick i vad som kommer att fylla arenan 2018.

Det är mindre än ett halvår kvar till dess att portarna slås upp till Produktionsmässorna. Vad händer just nu och vad kommer arenan fyllas av? Vi möter projektledarna för en liten pratstund.

11 december 2017 Läs mer
Talarna på seminariet, från vänster: moderator Tanja Lundberg Elmia, Ove Leichsenring SWIRA, Johan Frisk OpiFlex och Ingemar Reyier Robotdalen.

Sverige står inför utmaningen att transformera företag inom industri i den tekniska revolution som vi befinner oss i. För de små och medelstora företagen, SMF, som är de mest utsatta finns det hjälp att få och anpassade lösningar att investera i, för att vara fortsatt konkurrenskraftiga. Detta diskuterades på ett seminarium som Elmia Produktionsmässor och Vinnova-projektet ”Producera i Sverige bjöd in till under Elmia Subcontractor.

29 november 2017 Läs mer
Virtual welding testades på den internationella mässan Schweissen & Schneiden.

Virtuell svetsning – i princip att svetsa med VR-glasögon – kan få stor betydelse både för utbildning och för hela branschen. Virtual welding visades på den internationella mässan Schweissen & Schneiden i Düsseldorf i september.

31 oktober 2017 Läs mer
Peter Bryntesson på Fordonskomponentgruppen (FKG).

De traditionella svenska industrierna måste anamma den nya tekniken och automatisera mer, annars tappar vi konkurrenskraften.

Det menar Peter Bryntesson på Fordonskomponentgruppen (FKG).

– Det är stora förändringar på gång, säger han under en konferens om robotiserad automation på Elmia i Jönköping.

30 oktober 2017 Läs mer
Johan Harvard, kansliråd på Näringsdepartementet

Automation och robotar är framtiden, en framtid som faktiskt redan är här. Men i Sverige står försäljningen stilla just nu och vi blir omkörda av andra länder. Med regeringens satsning på ett nytt automationsprogram finns möjligheter för företag att stärka sin konkurrenskraft. Det var ett av budskapen på konferensen om robotbaserad automation på Elmia i Jönköping i september.

19 september 2017 Läs mer
Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team. Solbilen kommer att finnas på Produktionsmässorna.

Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team under Elmia Subcontractor i fjol och resultatet visas på Produktionsmässorna i maj nästa år.
– Höghållfasta stål är framtiden. Det handlar om resursutnyttjande och att ha rätt stål i rätt applikation, säger Pierre Bergsten, Production Efficiency Specialist på SSAB.

19 september 2017 Läs mer
Elmia lanserar nya mässan Elmia 3D

Elmia lanserar Elmia 3D, en ny mässa inom additiv tillverkning för en bransch som växer och utvecklas snabbt. Tekniken möjliggör produktion utan begränsningar vad gäller både form och material. Mässan blir unik i sitt sammanhang då den adderas till det starka industriklustret och kommer att arrangeras parallellt med fem produktionsmässor på Elmia, 15–18 maj 2018.

19 juni 2017 Läs mer

Det går bra nu.

Svenska underleverantörer redovisar ett bättre slut på 2016 och en bättre början på 2017 än förväntat. Detta enligt Underleverantörsbarometern som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf. Ändå höjs ett varningens finger.

-         Visst finns det tillväxt och jobb i de mindre och medelstora företagen. Vad entreprenörerna behöver nu är kapital för att finansiera sina kunder och det uppstår problem när bankerna inte vill ta någon risk. Bristen på kapital riskerar helt enkelt att bli en bromskloss för den positiva utvecklingen och detta måste vi finna en lösning på, menar Anders Ekdahl, VD Svensk Industriförening Sinf.

07 februari 2017 Läs mer

Efter succén med fyra parallella industrimässor våren 2016 växer konceptet. I maj 2018 adderas plastbranschens Elmia Polymer som ett starkt komplement.

10 januari 2017 Läs mer
Peder Edholm höll ett företag om img Nordics svetsautomatisering under Elmia Svets och Fogningsteknik.

Även om det kan se ut som att investeringen är lönsam går det ofta att ta automatiseringen ett steg till”.

Det var uppmaningen från Peder Edholm, igm Nordic, som hade ett seminarie under torsdagens Elmia Svets och Fogningsteknik.

Magnus Brandt, säljare på Kontrollmetod, är nöjd med veckans mässa.

Svetsbranschen är en viktig kundgrupp för Kontrollmetod, som sysslar med oförstörande provning och materialanalys.

Därför är Elmia Svets och Fogningsteknik en perfekt arena att synas på för företaget.

– Svets är en central del i vårt arbete, säger Magnus Brandt, säljare på Kontrollmetod.

Joakim Hedgård jobbar med nya tekniker, att bevaka nya trender och utbildning på Swerea. På Elmia Svets och Fogningsteknik höll han i ett trendseminarium.

Pratas det trender inom svensk tillverkningsindustri 2016 återkommer de flesta till begreppet Industri 4.0. Men Joakim Hedegård på forskningskoncernen Swerea skulle hellre vilja att det hette Tillverkning 4.0.

Fredrik Johansson, Lincoln Electric, vid simulatorn som ska lära upp nästa generations svetsare.

Digitaliseringen intar svetsbranschen. Det märks tydligt på Elmia Svets och Fogningsteknik.

Arne Axelsson vid Rebel, Esabs stora nyhet på årets Elmia Svets och Fogningsteknik.

Göteborgsföretaget Esabs har nordisk premiärvisning av sin nya multisvets Rebel på Elmia Svets och Fogningsteknik. Och intresset vid montern var stort. Många var nyfikna på Rebel och en hel del maskiner såldes redan första mässdagen.

Lars Karlberg, ABB, påtalade vikten av att inte se roboten som ett hot mot jobben.

Vi måste våga börja satsa på svetsautomation. Det var budskapet på Automationscentralen under onsdagen, när branschexperterna talade om svetsautomation och framtidens konkurrens för svenska företag.

Ola Runnerstam från Kemppi föreläste på Elmia om digitala verktyg, ett hjälpmedel som han menar är ett måste i framtiden.

Ökade krav på dokumentation och spårbarhet är något som de flesta svetsare ställs inför.

– Trots det är det förvånansvärt få som använder digitala verktyg, konstaterar Ola Runnerstam, solution engineer på Kemppi, som deltar på Elmia Svets och Fogningsteknik.

År 1980 sedan deltog Åke Hörnell på Elmia för första gången och visade en prototyp på en automatisk svetshjälm som han höll på att utveckla. Idag, 36 år senare, står han på mässgolvet igen – med ännu en nyutvecklad svetshjälm.

Automation blir en allt vanligare del i svetsbranschen. Men hur ser framtiden ut och vilket är nästa steg? Det och mycket mer kommer att diskuteras på Autmationscentralen på Elmia Svets och Fogningsteknik 11 maj.

Peder Edholm på Igm Nordic menar att det finns mycket pengar att tjäna på att integrera en laserkamera i robotsvetsningen.

Robotsvetsning ökar allt mer. Och med en integrerad laserkamera ökar noggrannheten, menar Peder Edholm, vd på Igm Nordic.

– Det finns bra potential att hitta besparingar genom att använda en sådan här produkt, säger han.

Under Elmia Svets och Fogningsteknik kommer G A Lindberg ChemTech att visa upp Dow Corning EA-7100.

Allt fler använder lim som fogningsteknik. G A Lindberg ChemTech har tagit fasta på det. På Elmia Svets och Fogningsteknik presenterar företaget flera nya produkter inom området.

Beijer Industri

Svetsbranschen utvecklas i full fart. Då är också miljömedvetenhet viktigt, och det lägger Beijer Industri stort fokus på i sina nya produkter. De visar upp flera av dem på Elmia Svets och Fogningsteknik.

Joakim Hedegård, Swerea

Nya processer, nya material, lättare konstruktioner. Svetsbranschen är i ständig utveckling och trenderna är många.

– Det handlar om att bli lättare, starkare och bättre, säger Joakim Hedegård på Swerea, som koordinerar seminariet ”Hetaste trenderna – vad är på gång i branschen?” under Elmia Svets och Fogningsteknik.

På Elmia Svets och Fogningsteknik kommer Metabo visa upp flera nyheter, som deras nya vinkelslipserie, den kommande batteridrivna tvåhandsvinkelslipen och den nya batteriteknologin LiHD.

Verktygstillverkaren Metabo är på väg att lansera ”ett monster”. Så beskriver företagets svenska försäljningsansvarige den nya tvåhandsvinkelslipen som drivs på batteri.

Patrik Pettersson, som arbetar som IWE (International Welding Engineer) på Imtech VS-teknik AB

Det råder brist på kompetent arbetskraft i svetsindustrin. Det är ett ämne som kommer att tas upp på Elmia Svets och Fogningsteknik.

Lincolns nya svetshjälmar har en garantitid på tre år.

En ny svetshjälm av toppkvalitet med unika egenskaper och tre års garanti.
Det är en nyhet från Lincoln, som lanserar sina nya hjälmar på Elmia Svets och Fogningsteknik.

Väven är en s-formad huskropp i fyra våningar som kallas ”det mest avancerade projektet i Umeås historia”. 

Nedermans lösning On-torch suger upp röken direkt vid svetspistolen.

Svetsare är en av de mest sjukskrivna yrkesgrupperna. Det vill skånska Nederman förändra, bland annat genom tekniken med On-torch, att kunna suga bort svetsröken direkt vid svetspistolen. På Elmia Svets och Fogningsteknik visar de upp sin lösning.

10-13 november är det återigen dags för Sveriges största mässa för underleverantörer, Elmia Subcontractor. Då det finns många gemensamma nämnare med Elmia Svets och Fogningsteknik så kommer vi vara på plats. Välkommen förbi!

06 november 2015 Läs mer
Jonas Axelsson visar den lätt det är med atmosfärplasmabehandling från Plasmatreat och tekniken Openair.

Varmgassvetsningen är en helt ny typ av plastsvetsningen som Agaria visade upp under Elmia Polymer. Tack vare skyddsgasen blir det ingen oxidation i fogområdet.
– De flesta som besöker vår monter är intresserade av nya metoder av svetsning. De kanske har något problem i dag som de vill göra någonting åt, säger Jonas Axelsson, vd på Agaria.

03 juni 2015 Läs mer

Välkommen till Stockholm 8 juni för årets forskningsseminarium.

28 maj 2015 Läs mer
Sundsvallsbron. Foto: Torbjörn Bergkvist

Den 16-17 april arrangerade Svetskommissionen Fogningsdagarna. Här samlades branschen för att diskutera nyheter, aktuella frågeställningar samt utbyta erfarenheter och kunskap. Det hölls seminarier om allt ifrån det aktuella forskningsläget i branschen till svetssimulering, automatisering och naturligtvis ett föredrag om arbetet med Sundsvallsbron. 

21 maj 2015 Läs mer
Alexander Ström, vd för Din Maskin AB i Värnamo. FOTO: Din Maskin AB.

En ny branschmässa för plåtbearbetning på Elmia i Jönköping välkomnas mycket positivt av branschen. Elmia Plåt kommer tillsammans med tre andra industrimässor som arrangeras parallellt 10-13 maj 2016 att bilda en stark och viktig plattform för svensk tillverkningsindustri.

18 maj 2015 Läs mer
Henrik Landén, mässansvarig Elmia Automation och Elmia Verktygsmaskiner.

Elmia AB har övertagit ScanPlåt – den nordiska branschmässan för plåtbearbetning. Den nya mässan för plåtbearbetning kommer att arrangeras för första gången på Elmia i Jönköping 10-13 maj 2016 och hamnar redan från start i ett starkt sällskap tillsammans med tre andra industrimässor som arrangeras parallellt.

07 maj 2015 Läs mer
Joakim Hedegård

Nya och breda nätverk. Det är den tydligaste och absolut viktigaste trenden inom hybridfogning. Och från nätverken kommer det hela tiden nya projekt och idéer.
– Äntligen har vi fått fler forskningsprogram inom området och nya nätverk som identifierar projekt. Nu händer det grejer, säger Joakim Hedegård, forskningschef inom tillverkningsprocesser på Swerea.

18 februari 2015 Läs mer
Per Nilsson, komponentchef Väderstad, tillsammans med Tanja Lundberg, projektledare Elmia Svets & Fogningsteknik.

Automatisering och hög kompetens. Det är två ledord i Väderstad–Verkens tillverkningsprocess. Från order till färdig maskin tar det endast tio dagar.
– Vi hade inte klarat av att hantera dagens maskinflora och de kundönskemål som finns om vi inte hade gått över till sekvenserad produktion, säger Per Nilsson, komponentchef på Väderstad.

18 februari 2015 Läs mer

Svensk tillverkningsindustri har fått en ny viktig marknadsplats för affärer och kunskap. Elmia Verktygsmaskiner är en komplett produktionsteknisk mässa med allt inom verktygsmaskiner, verktyg och mätteknik. Mässan går parallellt med de båda väletablerade mässorna Elmia Automation och Elmia Svets- och Fogningsteknik – ett starkt sällskap med fokus på global konkurrenskraft och fler exportaffärer.

17 februari 2015 Läs mer

När Lina Kåvestam, projektledare för Elmia Svets och Fogningsteknik, går på föräldraledighet i mitten av februari blir det Tanja Lundberg som fortsätter arbetet.

27 november 2014 Läs mer
Elmia Subcontractor

Elmia Subcontractor 2014 har präglats av en positiv stämning i alla led och mängder av givande möten. Många betydande affärer har gjorts på mässan, många av dem också utställare emellan.
– Att affärsmöten görs i alla led ger mässan en alldeles speciell dynamik, säger mässans projektledare Karla Eklund.

26 november 2014 Läs mer

Norrhults Stålgjuteri ville byta slipmaterial. De valde 3M:s nya Cubitron II-sortiment och sparade såväl tid som pengar.
– Vi gör samma jobb som tidigare, fast fortare och bättre, säger Henrik Wernesjö, produktionschef på Norrhults Stålgjuteri.

26 november 2014 Läs mer
Den nya ultraljuskameran från Dolphitech AS gör det möjligt att kontrollera kolfiberförstärkta plast med en tjocklek på upp till 16 millimeter i både 2D och 3D.

Nya lättviktsmaterial vinner stadigt mark och inom flyg- och fordonsindustrin blir kolfiber allt mer vanligt. Nya material förutsätter dock nya testmetoder för att möta krav på säkerhet. Ett exempel på en innovativ NDT-lösning är ultraljudskameran som flygbolag och fordonsindustrin snabbt och enkelt kan hitta defekter på komponenter tillverkade av kolfiber med.
– Det sparar både tid och pengar, säger Jan Olav Endrerud, vd på Dolphitech AS, företaget som står bakom DolphiCam CF16.

05 november 2014 Läs mer
Mats Öhman

Intervju med Mats Öhman, Försäljningschef ESAB Sverige, samt utställare på Elmia Svets 2014.

30 oktober 2014 Läs mer

I somras blev EN 1090-1 obligatoriskt, men fortfarande har inte alla företag certifierat sig. Upptäcks detta riskerar tillverkaren försäljningsförbud.
– Vi har för avsikt att genomföra en planerad kontroll under nästa år, säger Ieva Kisieliute, jurist på Boverket.

01 oktober 2014 Läs mer

I våras lanserade FORCE Technology den nya webbaserade tjänsten WPS Online på Elmia Svets och Fogningsteknik. Med stor exponering och flera demovisningar blev det stor framgång – och affärer.
– Folk kom dit och sa ”det här ska vi ha”, säger Gert Westergren, divisionschef på FORCE Technology.

01 oktober 2014 Läs mer

Möjligheten att själv få svetsa och prova olika utrustningar på Elmia Svets och Fogningsteknik lockade många besökare. En av dem var Madelene Pettersson, 26 år, som bland annat besökte voestalpine Böhler Weldings monter.
– Mässan var ett utmärkt tillfälle för mig att prata med experter och testa olika svetstekniker, säger Madelene Pettersson.

16 juni 2014 Läs mer
Annonser: