Vinterodla som i Happy Hybrid

Vinterodla som i Happy Hybrid
Odlingslusten som vi ser i trendtemat Happy Hybrid ger oss ingen odlingsro, trots att sommaren är över. Nu vill vi testa vinterodling. Här är några grönsaker och blommor som fungerar att så under hösten.

När vi spelade in filmen till trendtemat Happy Hybrid lät vi oss inspireras av tunnelformen. Miljön som vi hittade var en äppeltunnel som Jan Rundgren har skapat i sin koloniträdgård, i vilken det vid tillfället dignade av äpplen. Tunneln är en användbar form till olika typer av odlingar. Den går att använda som spaljé, som ingång, som skydd för solen och för att skapa olika odlingsrum. Men det kan lika gärna handla om ett tunnelformat växthus eller små mindre tunnlar som vi sätter över grönsakerna i landet för att skapa ett bra odlingsklimat. På så vis förlängs säsongen samtidigt som skörden blir bättre och rikligare.

 

tunnelvaxthus.jpg

 

Det här temat handlar också mycket om glädje och att nyfiket våga prova olika sätt att odla. Så här års är det vinterodling vi är sugna på att testa. Det är faktiskt många grönsaker och sommarblommor som kan sås sent på hösten, så att de gror tidigt på våren. Under vintern ligger fröerna i vila. Men så fort vårsolen värmer igen, börjar fröerna att gro. Fördelen är att är att växterna får ett försprång så att du kan skörda primörer och plocka blommor tidigare på säsongen. Det är helt klart en fördel om du har ett tunnelväxthus. Men du kan också prova att odla i odlingsbänkar eller pallkragar och skydda fröerna med en fiberduk.

 

Det finns ganska många grönsaker och blommor som passar att så på hösten. Det här är bara några av dem.

vinterolda-happy.jpg

  1. Solhatt Dill           
  2. Ärtskott Ringblomma                           
  3. Blomstermorot Vitkål
  4. Dill
  5. Ringblomma
  6. Vitkål
Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik