Växterna som sköter sig själva

Växterna som sköter sig själva
Det finns nog ingen trädgård som sköter sig själv helt och hållet. Men man kan minska på arbetsinsatsen genom att addera växter som mer eller mindre rensar sig själva. Här är tre sorter som inte kräver så mycket av dig.

I trädgården vill man gärna att det ska blomma under hela säsongen. Det ska också gärna finnas en vacker blandning och fleråriga växter och ettåriga sommarblommor som lever en säsong för att sedan tacka för sig. Det är med dessa man kryddar och förnyar trädgården varje år. Ibland kan det kännas övermäktigt att ta hand om alla växter som ska putsas och rensas regelbundet så att det ser härligt ut. Det ska också finnas tid till att bara vila i hängmattan eller umgås med nära och kära över en kopp te i syrenbersån. Men det finns faktiskt växter som inte kräver så mycket skötsel, förutom vattning. De hör till gruppen ettåriga tuffingar som blommar rikligt men som med vindens hjälp rensar sig själva. Här är tre sorter som kan vara värda att sätta upp på listan över växter att satsa på i framtiden.

 

  1. Snöflinga är en tacksam växt som blommar rikligt från maj till oktober bara den får tillräckligt med vatten. Det hängande växtsättet gör att den passar i ampel men det går också att använda den som marktäckare. Allra vackrast blir den i planteringar tillsammans med andra växter. Blommorna blir cirka 1 cm stora och finns i blåviolett, rosa och vitt.

 

  1. Pelargonen övervintrar frostfritt och det finns väl inget vackrare än en pelargonplanta som har några år på nacken. Det finns en mängd olika sorter i olika färger, former och med olika egenskaper. De flests av dem behöver dock rensas regelbundet. Pelargonen som kallas Caliente hör dock till undantagen. Det är en korsning mellan zonal- och hängpelargon som bjuder på blomning hela sommaren och klarar att stå utomhus långt fram på hösten eftersom den tål både regn och blåst. Det bästa av allt är kanske att du inte behöver klippa bort de vissna blommorna eftersom den rensar sig själv. Förutom den rosa finns den även i rött.

 

  1. Snötörel är nog en av de mest tacksamma sommarblommorna som med sina blommor adderar en känsla av spets till rabatten och krukan. Eftersom den har grunda rötter är det en utmärkt växt i krukor tillsammans med andra växter, särskilt perenner. Men det går utan problem att använda den även i rabatter. Plantera den i sol eller halvskugga och du har en växt som inte bara rensar sig själv, den blommar även tacksamt under hela säsongen. De plantor som finns i handeln är ofta odlade här i Sverige.

 

Foto: Blomsterfrämjandet/Hörnhems/Linda Arvidsson.

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik