Vatten i trädgården

Vatten i trädgården
En trädgård som används för olika aktiviteter är utmärkande för trenden Eclectic Garden. Vattenelementet har en given plats i den eleganta och uttrycksfulla trädgården som det handlar om i det här trendtemat.

När vi spelade in filmer som speglade 2021 års trender häromdagen hamnade vi vid en fontän i Jan Rundgrens koloniträdgård. Platsen valdes med omsorg och den speglar den här trenden väl. Framför allt är det vatten i trädgården särskilt intressant då det bidrar med både en härlig känsla i trädgården samtidigt som det ger den rätta lyxiga elegansen som är så signifikant för trendtemat Eclectic Garden. Rinnande vatten lugnar och renar och har du möjlighet att bygga en hel swimmingpool i din trädgård, så bidrar den med rumslighet samtidigt som en pool möter vår längtan efter att leva ett hälsosamt liv.

 

eclectic-garden-vattenspegel.jpg

 

Men det är inte alla som vare sig vill eller har möjlighet att bygga en hel pool. Då kan en mindre vattenspegel räcka för att skapa stilen. Jan Rundgren har byggt sin rejäla vattenspegel i ett vattentätt metallkärl till vilket han hade dragit fram rinnande vatten. På det sättet får fontänen även en praktisk funktion. Med lite kreativitet kan man egentligen använda vad som helst som fontän, en vacker lerkruka till exempel.  Det finns också färdiga dammar i olika material som man gräver ner i marken och planterar växter runt.  I en större damm kan det även vara fint att plantera vattenväxter, som näckrosor till exempel. Men det kan också räcka med att bara låta några blommor från trädgården flyta ovanpå vattenytan. Här är ett kollage med olika vattensystem som kan inspirera dig till att skapa en personlig vattenspegel som passar i din trädgård.

 

eclectic-garden-vatten-i-tradgareen.jpg

  1. Om du har en lämplig vägg på ditt hus så kan du montera en vägghängd vattenfontän av något slag. Det här lejonhuvudet kommer från Garden Store. Vattenstrålen behöver rinna ner i något, en regnvattenkruka eller en gammal whiskytunna, till exempel.
  2. En liggande amfora har här blivit en vacker fontän. Amforor hittar du bland annat på Medelhavskeramik.
  3. Vattentrappan som får vattnet att cirkulera renar samtidigt vattnet. Den kommer från Virbela Ateljé.
  4. Den här fontänen är uppbyggd på höjden. Det som krävs är en pump med slang och några skålformade objekt som tål vatten. I det här fallet har lerkrukor i olika storlek används som en vertikal vattenfontän i olika nivåer. Det finns flera gör-det-själv tips på Internet som visar hur du skapar en fontän av det här slaget.
  5. Ett enkelt fågelbad placerat på en piedestal kan räcka för att få ett blänk av vatten i trädgården. Den händige tillverkar ett själv. Annars finn det ett liknande fast i metall på Zetas.
  6. En vacker dam som övervakar vattnet kan bli ett vackert inslag i trädgården. Fatet kommer från Mr Fredrik och du hittar det på Garden Store.

 

Foto: Unsplach/Ahmed Rizkaahn/Dawin Rizzo/Sebastian Kurpiel, Mr Fredrik, Garden Store, Virbela Ateljé och Helena Kaasik.

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik