Vårens vita budbärare

Vårens vita budbärare
Boken som höjer upp den lilla vita väldoftande skönheten till en plats högt upp på listan för växter att plantera i trädgården nästa säsong, är äntligen här. Elmia Garden Trends säger välkommen till Snödroppar; en galantofil kärlekshistoria.

Häromdagen fick jag ett meddelande från min granne att hon sett snödroppar borta i parken. Sedan kom snön och jag tänkte att nu har nog snödropparna förfrusit. Men när jag kikar runt i sociala medier så ser jag faktiskt bilder på små rara vita droppar som kikar upp ur snötäcket. Dess förmåga att blomma trots att det är full vinter är också en stor del av varför så många fascineras av den här vårblommande lökväxten. Den kommer så starkt med det hoppingivande budskapet att det kommer en vår snart.

Några som fördjupat sig i snödroppens resa och plats i historien är trädgårdsprofilen Gunnel Carlson samt skribenten och författaren Elisabeth Svalin Gunnarsson. De har fyllt en hel bok med allt som är värt att veta om den här ljuvliga blomman. Ett kapitel är vigt åt olika sorter men vi får också veta var den ursprungligen kommer ifrån. Vårblommande lökar ska som bekant planteras på hösten, så nästa vår misstänker jag att våra villaträdgårdar kommer fyllas av snödroppar med en mängd varierande blomformer. Det ser åtminstone jag fram emot. Snödroppar; en galantofil kärlekshistoria (Roos & Tegnér) finns att köpa i de flesta butiker som säljer böcker. Vid det här laget har ni säkert redan listat ut vad en galantofil är, ja just det, en snödroppsnörd.

Foto: Ros & Tegner ( https://roostegner.se), Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik