Tulpantider är goda tider

Tulpantider är goda tider
Från knopp till torrt skrufs, tulpaner är vackra från första stund ända till det falnande farvälet. Så här odlas vinterns snittblomma nummer ett här i Sverige.

Det är äntligen tulpantider, det vill säga att säsongen då vi enkelt hittar hopbuntade buketter på snitt i blomsterbutiken har satt igång. Redan innan jul brukar det finnas tulpaner men jag hör till dem som inte tillåter mig att sätta några i vasen innan årsskiftet. Numera finns det också ett officiellt startdatum. Den 15 januari varje år firas tulpanens dag vilket brukar uppmärksammas i media.

tulpanskord.jpg

Att odla tulpaner är ett riktigt hantverk som är värt att uppmärksammas. 160 miljoner tulpaner odlas varje år på handelsträdgårdar runt om i Sverige, från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Lökleveransen kommer varje år, oftast från Holland, på hösten då de planteras – antingen i jord eller i vatten beroende på vilket typ av odling företagen satsat på. Lökplanteringarna placeras därefter mörkt och svalt.

Efter cirka 20 veckor är ”tulpanvintern” över. Då lyfts löken fram i ljuset och växthusvärmen för att drivas fram. När de är redo att buntas till paket, skördas och packas de för att levereras till butiker. Numera hittar man rätt fina tulpaner i närmast livsmedelsbutik men det är alltid tillfredställande att gynna de små blomsterbutikerna. Därför brukar jag gå till min lokala handlare som jag vid det här laget fått en personlig relation till.

När jag köper tulpaner njuter jag av dem från första stund. Knoppstadiet är förväntans tider då drömmen om en vacker blomning närs. När blomknopparna väl slår ut hänger jag med i dess långsamma förvandling både formmässigt och färgmässigt. När de krispiga kronbladen vissnat får de stå kvar i vasen och torka. Där får de stå ett tag innan de till slut hamnar i kompostpåsen.

 Nu tror jag bestämt att det är dags att köpa hem ett tiopack tulpaner.