Tjuvstarta våren med ett tiopack tulpaner

Tjuvstarta våren med ett tiopack tulpaner
Knappt har granbarren städats bort från hemmets vrår innan det är dags att ändra mindset. Den 15 januari är det nämligen tulpanens dag. Nu är det fullt tillåtet att köpa hem ett tiopack med krispiga tulpaner.

Du kanske redan hunnit plocka med dig en förpackning hem från närmaste livsmedelsbutik för det känns som butikerna startar allt tidigare med försäljningen. Tur är kanske det för så här års behöver åtminstone jag fylla på med inspiration i form av färg och växtlighet.

Det finns förmodligen en tulpan för varje smak – omkring hundra olika vilda arter och massor av hybrider som odlats fram resulterar i ett rikt urval både färgmässigt och formmässigt. Runda, släta, spetsiga, fransiga, knöliga, krusiga, randiga eller enkla enfärgade. De finns de som ormar sig ut från vasen och de vars blommor oblygt öppnar sig helt för att blotta sitt inre. De finns randiga, tvåfärgade och de som verkar ha doppats i en färgburk.

tulpanodling-vibergs-elmia-garden-trends.jpg

Naturligtvis går det trender även i tulpaner. För några år sedan skulle de ha löken kvar i vasen medan det ytterligare ett annat år var buketter i blandade färger som gällde. Ibland ser man mycket av de dubbla sorterna och vissa säsonger är det papegojtulpanerna, ni vet de där som verkar lite trötta, som får mycket utrymme. Idag går trenden mot det naturliga och vilda uttrycket och kanske är det självplockning av tulpaner som kommer att segra i tulpanracet i år.

Hur som helst är det ljuvligt att det nu äntligen finns möjlighet att njuta av vårens budbärare vare sig du väljer att köpa franska långskaftade skönheter hos en florist eller ett vanligt tiopack i närmaste livsmedelsbutik.

tulpanens-dag-elmia-garden-trends.jpg

Så sköter du tulpanerna för att de ska hålla så länge som möjligt i vasen.

-Snitta tulpanerna med vass kniv cirka en centimeter och låt dem stå kvar i sitt omslagspapper i cirka en timme efter att du satt dem i svalt vatten. På det sättet behåller de en striktare och rakare form.

-Undvik att ställa tulpanvasen i direkt solljus.

-Håll tulpanvasen borta från fruktskålen.

-Har du möjlighet att ställa tulpanerna svalt under natten är det till fördel för hållbarheten.

-Om du har en trädgård så kan du klippa kvistar från någon av dina buskar och blanda dem med tulpanerna. Kvistarna bidrar med ett vilt uttryck till buketten.

Fotografierna är tagna i Tungelsta och hos tulpanodlaren Vibergs blommor vars svenskodlande tulpaner du med all säkerhet kan hitta i en butik nära dig.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik