Tips för att lyckas med persika

Tips för att lyckas med persika
Att odla frukt och bär i trädgården blir allt populärare och det är en trend som hör hemma i vårt tema Happy Hybrid. Utmana dig genom att odla persikor nästa säsong.

Vintern är en bra tid för att planera för nästa säsongs odlingar. Om du vill satsa på en hälsosam trädgård med mer frukter och bär nästa år, så är persika ett förslag.

Enligt min mening är det den vackraste fukten av dem alla med sitt gulrödrosa tunna skal och gula eller vita fruktkött och det är många med mig som drömmer om att få sätta tänderna i en solmogen persika plockad direkt från trädet.

Det finns en mängd olika sorter, flera av dem kräver ett växthus för att utvecklas bra. Men det finns även några som går att odla på friland om du bor i en hyfsat odlingsvänlig växtzon, ’Frost’ är ett exempel. Träden ska gärna stå i söder. De har en tendens att blomma tidigt, innan pollinerarna har vaknat ur sin vintersömn på våren. Man får agera pollinerare själv med hjälp av en pensel och skydda blommorna på något sätt så att frosten inte tar kål på dem. Vissa skyddar sina träd med säckväv medan andra inte gör något över huvud taget och det går bra ändå. Att välja växtplats med omsorg är en god idé.

Är du flink i fingrarna och gillar att klippa provar du att spaljera trädet så att det inte stjäl så mycket utrymme där det står, plus att det kan trivas bättre med ett ryggstöd mot en vägg eller en mur. Med hjälp av kraftig beskärning, mod och tålamod kan du få ett riktigt vackert träd som garanterat drar blickarna till sig. Det kan bli en konversationsöppnare när det kommer gäster eller ett centrerat statment att bygga trädgården kring. Dessutom sägs det att spaljerade träd ger mer frukt.

Från plantering till skörd, så här gör du

I ett växthus står det skyddat och varmt, precis som det gillar. På friland behöver de stå på en skyddad plats i söder. Om det går i blom tidigt bör blommorna skyddas, särskilt om temperaturen skulle sjunka plötsligt.

Plantera trädet på våren och beskär det precis innan det sätts i jorden.

Börja med att fylla planteringsgropen med grus eller makadam så att växtplatsen blir väldränerad. Fyll därefter på med näringsrik, kalkrik och väldränerad jord.

Plantera trädet på samma djup som det hade i krukan när du köpte det.

Stötta det genom att slå ner en påle i trä i den halvfyllda gropen. Fyll på med ytterligare jord.

Vattna och tryck till jorden runt trädet med foten.

Vattna regelbundet. Värme och fukt är mumma för persikoträd.

Gödsla med vanlig trädgårdsgödsel regelbundet.

Se till att hålla jordytan fri från ogräs.

Efter den första beskärningen, som du gjorde innan planteringen, kan du låta trädet växa till sig under något år. Undantaget är vissna grenar. Dessa är det bra klippa bort. Om du satsar på ett spaljéträd så bör du följa de gällande beskärningsråden, så att du får det vackra träd du önskar dig.

När det gäller beskärning så är mellan juli och september, den så kallade JAS-perioden att föredra. Många klipper även sina persikoträd på våren innan blomningen då de har mycket energi.

När trädet blommar på våren kan det vara bra att hjälpa till med pollineringen så att du får rikligt med frukt. Borsta med penseln från blomma till blomma.

Skörda frukten när de känns mjuka och enkelt lossnar från kvisten.

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik