Svenskt Tenn lanserar designsamarbetet Dé

Svenskt Tenn lanserar designsamarbetet Dé
Designsamarbeten är fortfarande intressant för branscher verksamma inom mode, inredning och trädgård. Den senaste i raden är belgisk. Nu lanseras Ann Demeulemeesters porslinsserie producerat av Serax på Svenskt Tenn.

Ljus och skugga och spelet dem emellan är vad den före detta modedesignern Ann Demeulemeester har inspirerats av i skapandet av porslinsserien Dé som är ett samarbeta med den belgiska designföretaget Serax. Just nu har Svenskt Tenn ensamrätt på att sälja Dé, åtminstone till en början.

 

Ann Demeulemeester är framför allt känd och uppskattad för sitt mode för kvinnor och män som enda sedan starten år 1985 burit hennes namn. Inspirerad av gotisk estetik, punk, japansk kultur och med artisten Patti Smith som musa, tog hon världen med storm när hon lanserade sitt klädmärke. Trots att hon flertalet gånger fått förfrågningar om att skapa kollektioner för andra modehus har varit sig själv trogen och fortsatt under eget namn genom hela sin karriär i modebranschen.

 

Men år 2014 valde hon helt plötsligt att lämna varumärket för att låta andra ta vid. Tiden efter har hon intresserat sig för inredning och hon har bland annat designat ett antal lampor för dito belgiska designföretag där hon bland annat har använt fransar på ett spännande sätt. Men nu är det alltså dags för hennes handmålade porslinsserie att lanseras.

 

Serax är ett företag som jag alltid brukar besöka när jag är på den franska inredningsmässan Maison & Objet. De producerar alltid intressanta och utställningsytor i vilka de plockar upp trender, både för inredning och trädgård. De senaste åren har de också gjort en del spännande designsamarbeten, bland annat har de tagit fram en porslinsserie tillsammans med den franska livsstilsbutiken Merci som finns på Norrgavel här i Sverige.

 

Företaget Svenskt Tenn har valt att plocka upp serien Dé för att addera en samtida doft till designarvet från Josef Frank och Estrid Ericson. I butiken på Strandvägen har man just nu dukat upp ett bord med porslinet som går i svarta och ljusröda färgnyanser mot bakgrund av en textilvägg med Josef Franks mönster Under Ekvatorn.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik