Stabilt för trädgården av småländska Fabrikant

Stabilt för trädgården av småländska Fabrikant
Intresset för att möblera uterummet ökar. I år har trämöblerna fått ge vika för möbler i metaller och stål. Nystartade Fabrikant är en av företagen som satsat på att tillverka stålmöbler för utomhusbruk.

Trädgården är viktig och att vi vill skapa ett härligt uterum är en trend som inte minst märktes på Stockholm Furniture Faire tidigare i år. Var och varannan utställare hade valt att lyfta fram sina utemöbler på ett nytt och tydligare sätt i utställningarna. För designföretaget Fabrikant var årets mässa den andra i ordningen. Det småländska företaget har inriktat sig på att skapa hållbara möbler för trädgårdar och terrasser.

 

Det är Sofie och Johan Örnvinsson som tagit initiativet till Fabrikant. Utgångspunkten är den befintliga stålfabriken som funnits i familjen sedan 30 år tillbaka. Här tillverkas premiumdetaljer i rostfritt stål för storköksmaskiner till skolor, restauranger och sjukhus runt om i världen.

Fabrikant-EGT.jpg

Tanken på att använda all kunskap för tillverkning av designprodukter har funnits sedan en tid tillbaka. Men det var först för ett par år sedan som drömmen blev verklighet och idag finns det två möbelserier i Fabrikants sortiment.

 

-Vi ser att längtan efter att nyttja trädgårdsrummet året runt ökar mycket just nu. Eftersom utomhusmöbler ofta är en investering så måste de tåla att stå utomhus även vintertid. Det har varit utgångspunkten för våra möbler, säger Johan Örnvinsson.

 

De båda serierna tillverkade av rostfritt stål och trä är lätta, nästan transparanta i sitt uttryck. Men skenet bedrar för det är stabila möbler det handlar om som tack vare designen smälter in fint i grönskan. Tanken är även att det ska vara enkelt att förändra dem efter boendesituation och utrymme.

 

-Serien Barr består av moduler vilket gör att man kan skapa en eller flera möbler som passar till olika platser och som kan flyttas runt in trädgården. Det rostfria stålet är motståndskraftiga mot fukt och hårt klimat.

 

Johan återkommer hela tiden till hållbarhet. För honom handlar begreppet om livslängd mest av allt. Om det blir ett hack i en av företagets möblerna så behöver du inte lacka om den genast då den är tillverkad av rostfritt stål.

 

-Men säg att dina barnbarn vill uppdatera den med en annan färg till exempel, då är det fullt möjligt, säger Johan.

 

Foto: Fabrikant.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik