Spar sommaren – torka växter för framtida bruk

Spar sommaren – torka växter för framtida bruk
Det är både praktiskt och vackert med torkat. Inte undra på att allt fler väljer det som alternativ, både som dekoration och i matlagningen.

Att bevara sommarens smaker och blomsterfägring i torkad form blir allt populärare och vi ser fortfarande mycket torkat växtmaterial i vasarrangemangen. Dessutom är torkning en fantastisk metod för att ta vara på kryddväxter för användning i höstens grytor och soppkok. När man torkar bevaras viktiga näringsämnen som kan gå förlorade i matlagningen. Dessutom tillsätter du inte socker, som i den hemmagjorda sylten. På så vis blir torkade livsmedel ett mer hälsosamt alternativ.

 

Men hur torkar man egentligen växter på bästa sätt? Den fiffige bygger en ställning själv av trä. Jag har sett örtbuketter som hänger på kvarnhjul och på kvastskaft som alternativ, vilket blir som vackra installationer i inredningen. De går även att hänga dem på en vanlig tvättlina. Blommor pressar jag ibland mellan böcker men resultatet blir inte alltid det bästa samtidigt som det är lätt att glömma bort i vilken bok man lagt dem.

 

Vill du ha ett mer proffsigt resultat av arbetet så finns det olika verktyg som ibland till och med är så pass vackra att de kan stå framme hela tiden. Här är några av dem.

torkningsmetoder-E-GT.jpg

  1. Torkugnen är framför allt användbar till livsmedel så som svamp, kryddor och frukt. Inom några timmar kan du sätta tänderna i de torkade äppelskivorna eller använda svampen i matlagningen. Det finns olika ugnar av det här slaget. Den här säljs av Expondo.
  2. Häng upp torkställningen i taket. På det här sättet är det enkelt att följa hela processen samtidigt som ställningen blir en vacker inredningsdetalj i hemmet. Den är framtagen av finsnickaren Moa Brännström.
  3. Örttorken i rotting är både vacker och praktiskt för torkning av såväl örter som svamp. Du hittar den på Wexthuset.
  4. En växtpress ger vackert pressade blommor som du kan använda som dekoration, på paket eller på vykort till exempel. Du kan också göra tavlor av dina pressade alster och hänga på väggen hemma. Den här pressen med rund vals är tillverkad av limträ i Sverige. Du hittar den på Astro.

Foto: Expondo, Elle Decoration/Moa Brännström, Wexthuset, Astro, Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik