Smarta papperskorgar optimerar städernas sophämtning

Smarta papperskorgar optimerar städernas sophämtning
Teknik optimerar tömningen av storstädernas papperskorgar. Först ut att prova de smarta papperskorgarna är Södertälje kommun.

Hör du också till de som uppskattar att det finns generösa papperskorgar utplacerade runt om i staden. De ska helst finnas en tunna i varje gathörn så att man lätt kan slänga allt från glasspappret till den förbrukade pappersnäsduken så fort man behöver tömma fickorna.

 

Men det är en utmaning för staden att hantera alla sopor. Ofta sker tömningen enligt ett fast schema. Det innebär att korgarna ibland töms i onödan. Det här är ett område som den norska stadsmöbelproducenten Vestre har utvecklat en lösning för. Målet är att bidra till en förbättrad stadsmiljö.

 

Initiativet kallas för ”Green City” och innebär att man med hjälp av sensorer som är installerade i papperskorgar, kan optimera sophämtningen. Sensorerna ansluts till en app som säger till när det är dags att tömma. Det gör att sopbilens rutt kan optimeras vilket spar både resurser och tid. I förlängningen bidrar det också till en bättre miljö.

 

Enligt beräkningar som gjorts minskar systemet antalet utkörningar med 70 %. Sensorerna kan antingen placeras ut i redan befintliga papperskorgar eller installeras vid beställning av nya tunnor.

 

De sensorförsedda soptunnorna har testats i Södertälje kommun det senaste två åren. De 30 tunnor som placerats ut i kommunen har fungerat så pass bra att man nu ska utöka antalet till 160 stycken.

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik