Savoyvasen får en lillasyster

Savoyvasen får en lillasyster
140-årsjubileerande Iittala har inför firandet nästa år tagit fram nya vaser, bland annat en lillasyster till den ikoniska Savoyvasen, inspirerad av naturen i ”tusen sjöars land”.

Savoyvasen som den fiske formgivaren Alvar Aalto designade på 1930-talet har vid det här laget blivit en ikon med sin organiska form som liknar en sjö om man kikar på den uppifrån. Redan på världsutställningen i Paris år 1937 gjorde den succé och här i Sverige kan man nästan betrakta den som en folkvas och ett måste i vasgarderoben. Namnet fick vasen när den så småningom hamnade på lyxrestaurangen Savoy i Helsingfors, som designern tillsammans med sin fru inredde senare samma år efter utställningen i Paris.

 

Den här vasen var dock inte den enda som Alvar Aalto ritade vid tidpunkten. Den ingick i en kollektion med vaser designade med inspiration från den finska naturen med sina tusen sjöar. Det är det finska företaget Iittala som producerar vasen och nästa år har de varit verksamma i 140 år. Inför jubileet har man dykt ner i arkivet och hittat ytterligare vasmodeller signerade Aalto, som nu sätts i produktion. Det handlar bland annat om en som liknar den ikoniska Savoyvasen. Den är dock något spetsigare och tunnare i formen. Till en början tillverkas den i en begränsad upplaga om 2021 exemplar i fyra färger, varav den kopparfärgade är en av dem. Alla vaser är munblåsta av återvunnet glas i Iittalas glasbruk.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik