Så utnyttjar du växternas dubbeleffekt

Så utnyttjar du växternas dubbeleffekt
När allmänhetens kunskap ökar efterfrågas det som ger mer än bara ett vackert intryck. Här är några växter som bidrar med dubbla effekter i trädgården.

I takt med att vi lär oss mer om trädgårdsodling börjar vi också ställa högre krav på vad det gröna rummet ska bidra med i våra liv. Därför blir det allt vanligare att tänka att växterna vi planterar ska vara enbart vackra att se på. Trädgårdsodling är också en konstform där möjligheten att tillfredsställa flera sinnen samtidigt är oändlig. Det är värt att tänka på såväl doft, känsla och smak när man anlägger sin trädgård

 

Den doftande trädgården

rosor.jpg

Finns det något härligare än att vandra genom en trädgård där man möts av olika dofter. Det ger en sinnlig upplevelse av platsen och intrycket blir så mycket starkare än en trädgård som är skapad endast för att vara vacker. Rosor hör till favoriten i den här gruppen men även kaprifol och olika kryddväxter där doften stannar kvar en stund på handen om man drar den genom plantan.

 

Växter som är härliga att ta på och som tillfredsställer känseln

ginkgo.jpg

Att addera växter med blad som har en skön textur gör trädgården både spännande och vacker. Lammöron är en självklar växt som hör hemma i den här gruppen. Ginkgo är en annan växt som har mjuka sköna blad.

 

Växter som går att äta

maximilien-weygoldt-vKTHDT_zKts-unsplash.jpg

Att det är en trend att odla ätbart är det få som missat och intresset verkar bara öka. Även de som aldrig odlat vill ha ätbara växter i trädgården och det behöver inte handla om att anlägga en hel köksträdgård. Bärbuskar är relativt lättskötta samtidigt som bär är hälsosamt att äta. Men även växter som går att torka och göra eget te av finns det ett ökat intresse för.

 

Växter som ger skugga

annie-spratt-jh4P20cUK0A-unsplash.jpg

För mycket sol är det inte ofta man hör talas om i trädgårdssammanhang i Sverige. Men faktum är att det kan finnas tillfällen då det kan vara bra att tänka på att skapa skugga. Om du har ett södervänt sovrum och föredrar att sova svalt så kan det vara en god idé att plantera en buske eller ett träd i närheten som ger en svalka soliga dagar under sommaren. Ett annat alternativ är att plantera en klätterväxt på väggen runt fönstret som gör den delen av husväggen svalare. Om man kombinerar det med att välja något som doftar tillgodoser man ytterligare ett sinne.

 

Växter för att minska mygg i trädgården

rosenskara-m-stam.jpg

Besväras du av mygg i din trädgård under sommaren? Misströsta inte för det finns faktiskt växter som myggen inte gillar. Många av de vanligaste kryddväxterna, som rosmarin, mynta och basilika tillsammans med tagetes, leverbalsam och rosengeranium hör till dessa.

 

Foto: Helena Kaasik, Annie Spratt och Maxmilien Weygold via Unsplasch

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik