Palettbladsfeber

Palettbladsfeber
För tre år sedan var det en växt som vi hade med i Trenden Dark Forest. Idag ser vi palettbladet över allt. Så sköter du växten för att färgen och bladen ska komma till sin rätt.

Just nu råder det palettbladsfeber i landet, både i sociala medier och i butiker. Det är inte konstigt då det är tacksam växt som trivs både på fönsterbrädan inomhus och i rabatten utomhus. Om man ger den vatten regelbundet är den dessutom lätt att odla och inte mins att dela med sig av. Knipsa av en kvist och placerar den i jord så har du början på en ny planta.

Den finns i en mängd olika färger, allt ifrån mörkt purpur, brunt och rosa till grönt, gult och till och med lila nyanser. Tack vare färgen och bladen blir palettbladet en fin detalj i inredningen. Att inreda med färg är också något vi längtat efter länge men det är inte alla som vill måla om ett helt rum med en gång. En bra början kan vara att addera växter med färg i inredningen.

En annan fin sak med palettbladet är att de odlas i Sverige. Växten behöver inte färdas över halva jordklotet för att komma till din fönsterbräda. För många är det en viktig aspekt när man handlar idag.

Jag hittade en bild från trenden Dark Forest som Elmia Garden tog fram i samarbete med Blomsterfrämjandet år 2016. Då pratade vi om de mörka färgerna och det mystiska som skogen står för. En av växterna som var med var just palettbladet. Idag tre år senare är det en växt som alla pratar om.

Så här sköter du palettbladet:

  • Plantera i vanlig blomjord.
  • Placera det ljust men inte i direkt sol.
  • Vattna regelbundet. En kruka på cirka 25 cm i diameter vattnar jag cirka 1 gång i veckan så här på hösten men då vattnar jag igenom jorden ordentligt. I vinter kommer jag att minska vattengivorna. När jordytan är torr får den en skvätt.
  • Plocka bort blommorna eller låta dem vara kvar är frågan? När palettbladet trivs kommer det blommor topparna av bladrosetten och om du föredrar frodiga plantor så ska du försiktigt knipsa bort dem eftersom blommorna tar näring från plantan. Men om du tycker om växter som blommar så behåller du dem. Plantan blir kanske något magrare men det kan också vara vackert.
  • Sätt gärna ut krukan under sommarhalvåret så att den mår bra. Men håll växten borta från direkt sol.

Foto: Linda Lomelino och Anna Skoog i samarbete med Blomsterfrämjandet.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik