På önskelistan för krukväxter just nu – den spektakulära Caladium

På önskelistan för krukväxter just nu – den spektakulära Caladium
Här på Elmia Garden Trends tar vi sats för att starta inomhussäsongen. En växt för fönsterbrädan som bubblar i år är en skönhet med stora hjärtformade blad. Så sköter du den spektakulära växten som kallas för Caladium.

En växt som jag ser allt mer av just nu är Caladium, särskilt den som får ljusa blad med röda fläckar på. Men det finns många olika varianter av den här växten. Gemensamt för dem är de ofta färgstarka vackert formade bladen. Caladium finns även med på listan för inomhusväxter under trenden Eclectic Garden och visst bidrar den med en uttrycksfull elegans till inredningen.

 

Det är inte konstigt att den här växten är populär. De stora hjärtformade bladen gör den till en spektakulär ögonmagnet i rummet där den står. Det har länge varit svårt att få tag på Caladium i butiker. Men just nu finns den i den nystartade e-handeln Gronaflora.se, som är Interfloras nya satsning på försäljning av växter på nätet.

 

Ursprungligen kommer den från Amazonas, vilket säger något om hur den ska stå för att må bra - så fuktigt och så varmt som möjligt. För övrigt är det en knölväxt som så här års börjar nedräkningen inför vintervilan, för att sedan börja om igen när ljuset återvänder på våren. När det inte längre kommer upp nya skott och när bladen börjar se ledsna ut, slutar man vattna växten och låter den torka. Klipp bort alla vissna blad och låt den därefter vila, antingen där den står eller i ett svalt utrymme. I februari tar du fram knölarna och sätter dem i ny jord. Nu är det också tillfälle att föröka växten.

 

Under säsongen ska den vattnas regelbundet. Jorden ska helst aldrig torka helt och hållet. Den ska placeras ljust men inte gärna i direkt sol. Tillsätt lite gödning i vattnet då och då om du vill ha ett fint exemplar. Det är med andra ord en växt som kräver lite mer skötsel än andra. Men det är värt besväret om du vill njuta av den här ovanligt vackra växten.

 

Foto: Gronaflora.se/Interflora.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik