Orkidéfrossa i vintertid

Orkidéfrossa i vintertid
Den exotiska orkidén har i omgångar legat etta på listan över populära inomhusväxter, så till den milda grad att den blivit utnött. Men nu är det dags för den ljuvliga växten att ta plats i våra hem igen, den här gången i mycket vildare form.

När naturen vilar utanför fönsterbrädan blir längtan större efter att fylla hemmet med växter av olika slag. Gröna växter i all är men visst är det härligt med blommande växter i härliga färger så här års? Det är här orkidéerna kommer in som ett alternativ för inomhusträdgården. Den här växten blev nästan sönderälskad i början på 2000-talet. Många av sorterna är lättskötta och fick därför flytta in på restauranger och i offentliga miljöer och det blev inflation i stela arrangemang av framför allt brudorkidéer som är den populäraste av dem. 

 

Men nu börjar de hitta in i våra inredningar igen, fortfarande tack vare att de inte kräver särskilt mycket skötsel för att trivas, men också för att det börjar komma sorter och färger som lätt går att färgmatcha med dagens moderna inredning i naturliga material som trä och sten tillsammans med gyllene blanka ytor. Det är en växt som passar perfekt in i trendtemat Eclectic Garden, särskilt om man satsar på orkidéer i en lite mörkare färgskala som purpur och rost-toner.

 

Ovan nämnda brudorkidé, eller phalaenopsis är fortfarande den sort som fungerar bäste i våra uppvärmda hem. Men cambrian är en annan fantastisk sort som blommar med små blommor i olika färger. En favorit som också har säsong just nu är phaphiopediumen eller venusskon som den också kallas. Det är den vita skönheten på bilden ovan. Cymbidiumen är en maffig orkidé som blir en eyecacher i rummet. Men det finns en mängd olika sorter att välja bland. Faktum är att orkidéfamiljen är en av de mest artrika familjerna på vår jord med cirka 25 000 medlemmar.

 

Om du vill komma bort från den stela upprättväxande stilen så är ett tips att ta bort blompinnen som den ofta kommer med, så att den får ett vildare uttryck. Många arter är så kallade epifyter som i naturen klamrar sig fast med sina rötter i träd, utan att ta näring av dem och där blomstjälkarna hänger fritt. Att placera den i en ampel kan därför också ge fönstren ett lyft. Ett annat tips är att klippa av en stängel och sätta den i en vas som du göra ett lyxigt stilleben av.

 

Orkidéer är exotiska skönheter som helst inte ska skötas för mycket. De som verkar lyckas bäst med orkidéer är de som i perioder glömmer bort dem, framför allt när de inte blommar. Vattning varannan vecka och gödsling varannan vattning verkar vara ett bra skötselrecept. Att inte placera dem allt för varmt och så ljust som möjligt gör också att de trivs.

 

Foto: Kyla Flanagan, James Lee, Hollie Santos/Unsplach.

Orkidéer på bilden ovan: Brudorkidé, venussko och cymbidium.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik