Odla utan plast med jordpress

Odla utan plast med jordpress
Att odla är bra, både för människa och natur men det är inte alltid så hållbart då många av redskapen och kärlen är tillverkade av plast. Här är ett tips på hur du kan driva fram småplantor mer hållbart.

Det är förkultiveringstider men hur gör man om man vill slippa all plast som är det vanligaste materialet i trågen och småkrukorna som man använder till sin fröodling. Ett alternativ är att stämpla fram små kuber med en så kallad jordpress eller soilblocker som den också kallas. Instagramprofilen och blomsterfarmaren Paulina Alesand som odlar sommarblommor till prenumererande kunder är en av dem som använder det här verktyget med framgång. Sara Bäckmo är ett annan odlingsproffs som stämplar jord.

 

forkultivera-med-soilblocker.jpg

 

Soilblockern är ett redskap som är indelat i ett eller flera celler i en ram som pressas ner i rejält fuktig jord. De små blocken trycks ut i ett tråg eller på en bricka tätt tillsammans. De kommer ut med färdiga hål där man lägger ner fröet. När de grott kan kuberna planteras i större block, vilket förenklar omplanteringen. Dessutom tar kuberna mindre utrymme vilket är en fördel om du odlar mycket.

 

Men det krävs lite övning för att få till fina block men när man lärt sig tricket så är det ett användbart redskap. Jordkuberna kräver en del uppmärksamhet eftersom de torkar fortare. Är du en person som lätt glömmer dina odlingar så är det bättre att använda de traditionella småkrukorna. Eller så sätter du jordkuberna på ett material som håller fukten bättre, en spånplatta till exempel.

 

Foto: @velobloom, Lyckliga Fåret, Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik