Nyheter i säsongsskifte

Nyheter i säsongsskifte
Pynta med växter inomhus är vad producenter, konsthantverkare och konstnärer runt om i världen tycker att vi ska göra i vinter. Gärna i hantverksmässigt gjorda krukor och vaser, i en naturlig färgskala. Här är några av höstens nyheter för det gröna inomhuslivet.

Nu har hösten tagit grepp om vårt land med allt vad det innebär. Vissa tycker att den här säsongen är lite dyster medan det är många, särskilt av våra trädgårdsvänner som välkomnar den. Hur som helst så är utomhussäsongen nästan över för de allra flesta om du inte vinterodlar. Det här är en bra årstid för att planera, smida planer för nästa säsong och hämta inspiration utifrån.

För min del handlar den här tiden bland annat om att sålla bland alla produktnyheter som kommer så att det passar för ett grönt liv. Jag kan konstatera färgtrenden till trots är färgskalan på de nyheter jag ser väldigt nedtonad och naturlig. Här är några intressanta lanseringar som jag plockat ur flödet från den senaste tiden. Det kommer inte att råda brist på vaser och krukor till växter i vinter.

  1. Om det hetaste man kunde göra förra hösten var att odla grönsaker under vintern så fokuserar många på perenner och sommarblommor som du med fördel kan så vintertid. Impecta Fröhandel är en av de fröfirmor som slår ett slag för vintersådd av blommor och de listar också växterna som lämpar sig för sen sådd samtidigt som de ger råd för hur du lyckas. Blodtoppen är en av de perenner som fungerar fint att så nu.

  2. Lindform är företaget som tillverkar vaser i organiskt formspråk. Framför allt har de gjort sig kända för sina pyttesmå vaser i keramik som är vackra att placera många tillsammans. I höst samarbetar de med inredningsdesignern, fotografen och stylisten Daniela Witte som tagit fram en exklusiv kollektion för företaget i formen av en trädstam i olika modeller och i en naturlig, lågmäld färgskala.

  3. Ikea slår ett slag för hantverk i höst när de gör en tillfällig kollektion som de kallar för just Hantverk. Korgar tillverkade av bananfibrer och rustik keramik i sober färgskala ingår i kollektionen.

  4. Jag har blivit förtjust i produkterna som medlemmarna i det brittiska hantverkskooperativet The New Craftsmen tillverkar. Korgarna som korgmakaren Alison Dickens gör bär namn som Windblown basket och Buckled basket. Andra material som medlemmarna jobbar i är keramik, glas, metall och trä.

  5. En svenska motsvarigheten till ovan nämnda kollektiv är The Ode To. Deras medlemmar består både av konsthantverkare och konstnärer som visar upp verk i limiterad upplaga på hemsidan. Sofia Tufvasson heter keramikern som gjort den lilla knubbiga vasen som ser ut som en murkla.

  6. Mer vaser i skulpturala former, den här gången från designföretaget Carl Hansen och Søn som i samarbete med designern Kristina Dam har tagit fram en serie vaser och krukor med oglaserad leryta.

Foto: Helena Kaasik, Lind Form, Ikea, The New Craftsmen, The Ode To, Carl Hansen och Son.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik