Terrasserad oas utsedd till Årets Uterum

Terrasserad oas utsedd till Årets Uterum
Årets Uterum är ett sluttande paradis i Varberg indelat i 10 rum, alla med olika karaktär.

Tidningsförlaget It is media, som bland annat ger ut tidningen Rum Ute, hyllar varje år aktörer som på olika sätt hjälper till att göra vårt avlånga land lite vackrare inom områden som konst, design och arkitektur. Glädjande finns kategorin Årets uterum  med som ett enskilt ämne vilket har motiverats med att uterummet blir allt viktigare i samband med förtätningen av storstäderna. I år har det här fenomenet visserligen kommit av sig, men i pandemitider har uterummen blivit viktiga på andra sätt då det blivit en plats som möjliggjort hyfsat säkra möten mellan människor.

ÅretsUteRum_En-Trädgård-med-utsikt_IMG_9460 b.Foto-Hortensis-förlag.jpg

I samband med Designveckan i Stockholm, som avslutades för dryga veckan sedan, utsågs ett av tre nominerade bidrag som vinnare. I år var det ”En trädgård med utsikt” i Varberg som kammade hem det prestigefyllda priset. Det är trädgårdsmästarparet Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund som under en 12-årstid skapat en trädgård på en 3800 kvadratmeter stor slänt. Den har delats in i 10 olika rum som fått en doft av såväl Italien som England när de skapades. Rummen är uppbyggda på terrasser i olika nivåer som skiljs åt med hjälp av stödmurar.

Den som inte har tålamod att vänta till i sommar för att göra ett besök i trädgården, kan ta del av den hur uppbyggnaden gick till i boken ”En trädgård med utsikt” skriven av Rebecca Malmsköld. I den får man följa med i hela processen – från dröm till färdig trädgård. Den har kompletterats med information om anläggning och hur trädgården sköts. Det finns också ett Instagramkonto späckat med inspirerande bilder från trädgården. Grattis säger alla vi från Elmia Garden Trends.

Juryn skiftar från år till år, men består alltid av namnkunniga formgivare och designers tillsammans med redaktörerna från de olika titlarna på förlaget, bland annat Bettina Bieberstein-Lee från Rum Ute.

Foto: Pressbild från It´s media/Rum ute.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik