Nationalmuseum visar Sara Danius unika Nobelklänningar skapade av Pär Engsheden

Nationalmuseum visar Sara Danius unika Nobelklänningar skapade av Pär Engsheden
Nu kan du som hänförts av Sara Danius vackra Nobelklänningar i tv, ta del av dem i verkligheten. Från och med den 16 juni går de att beskåda på Nationalmuseum i Stockholm.

Den 16 juni öppnar utställningen med de unika Nobelklänningar som Sara Danius bar, skapade av modedesignern Pär Engsheden. Under perioden 2015 – 2018 skapade Pär Engsheden, en av Sveriges främsta modedesigners 4 klänningar till Sara Danius, Svenska Akademins ständiga sekreterare. En av dem var den vita skapelsen i sidengazar med tryckt blomstermotiv, vita Swarovskikristaller och cerise rosetter i dupionsiden.

 

Designprocessen utvecklades till ett ovanligt och nära samarbete mellan kreatören och bäraren som förde samtal om mode, filosofi och litteratur under middagar, resor via sms och brev. Det resulterade i fyra klänningar som alla bär på var sin unik berättelse.

 

Utställningen produceras i nära samarbete med Pär Engsheden, Sara Danius och hennes familj. Den utgår ifrån Pär Engshedens konstnärliga forskning och är ett samarbete med Beckamans Designhögskola, där designern sedan 2013 är ansvarig för modeutbildningen.

 

I utställningen får man även ta del av de accessoarer som Sara Danius bar till klänningarna under Nobelfestligheterna. De fotografier som fotografen Carl Bengtsson tog på Sara Danius finns också med.

 

Utställningen som alltså öppnar den 16 juni är förlängd och pågår till och med den 21 februari.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik