Nästa anhalt Höganäs för Kristina Stark

Nästa anhalt Höganäs för Kristina Stark
Industridesignern Kristina Stark har i ett samarbete med Höganäs stjärndrejare Anders Johansson tagit fram en stilren mugg. Det är den första produkten i Höganäsprojektet och förhoppningen är att det ska komma fler föremål som ska bära den bekanta saltglaserade ytan.

Industridesignern Kristina Stark har inlett ett samarbete med den erfarne drejaren Anders Johansson som kom till Höganäsbolagen som 17-åring. Därmed har hennes dröm om att tillverka saltglaserade föremål på Höganäs gått i uppfyllelse.

Höganäs ligger ett par mil nordöst om Helsingborg. Det är i den här lilla orten som den saltglaserade keramiken har tillverkats sedan 1830-talet. Till en början distribuerades det med hjälp av kringresande handlare. Kanske var kruset som Carlsson bar i en svångrem runt halsen i August Strindbergs roman Hemsöborna, köpt av en sådan handlare.

I slutet på 1800-talet, då Höganäs fick järnväg och hamn upphörde den kringresande handeln. Men den bidrog med all säkerhet till att det bekanta, lite rundade kruset med två handtag fick en sådan spridning.

Saltglaserad keramik är starkt och tåligt. När brännugnen når en temperatur på 1300 grader kastar man in bergssalt som genast förgasas i den höga värmen. Glasyren bildas när saltets natrium och lerans kiselsyra förenas. Förr eldades ugnarna med kol vilket var opraktiskt samtidigt som resultatet inte alltid blev det förväntade. Idag bränns all keramik på Höganäs i en ugn som drivs med gas vilket är ett betydligt renare alternativ än stenkol. Fortfarande är processen långsam och komplicerad.

kristinastark-hoganas-elmiagardentrends.jpg

Kristina Stark är känd för sina prisbelönta föremål för hemmet i reducerat formspråk. Hennes tillverkning spänner över en rad material såsom glas, skinn, stengods och metaller av olika slag. En produkt som många känner igen är fodralet för tändsticksaskar med den utskurna solstickanpojken på ovansidan. Men också vaser, en kaffeservis i stengods och tofflor ingår i hennes kollektion. Hon har också varit verksam som frilansdesigner i samarbete med företag som Design House Stockholm, Boda Nova och Gense.

Den första produkten som nu lanseras i det så kallade Höganäsprojektet släpps i begränsad upplaga. Det är en mugg i generös form med ett bekvämt öra framtaget för att passa olika händer, stora och små. Muggen symboliserar det nya samarbetet mellan drejare och designer där målet är att anpassa det saltglaserade till dagens moderna liv.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik