Låt trädgården bli basen för en teproduktion

Låt trädgården bli basen för en teproduktion
Färska blad på sommaren och torkade på vintern – här är några odlingsvärda växter som du kan koka eget te av.

Att odla ätbart handlar inte enbart om att odla grönsaker. Det finns andra mer lättodlade växter som du kan ha användning av i köket. Ett exempel är alla örter som du med fördel kan använda som krydda i maten. Men du kan också brygga te på dem. Det finns många andra fördelar med trädgårdens örtagård. Örter drar till sig pollinerare vilket främjar den biologiska mångfalden. Dessutom innehåller de en massa nyttiga ämnen, mineraler och vitaminer som är välgörande för kroppen.

 

Under sommaren är det härligt att brygga te på färska blad. Om du torkar dem så får du dessutom ett teskafferi som räcker hela vintern. Enklast är det att plocka buketter och bunta ihop dem med ett snöre. Men för den som har gott om utrymme finns det praktiska torkställningar som är enkla att använda. När bladen torkat efter cirka 30 timmar, så lägger du dem i en burk och förvara dem torrt och svalt.

 

Genom att välja rätt ört till rätt tillfälle kan du styra din sinnesstämning. Vissa örter piggar upp medan andra lugnar ner. En del örter kan du blanda med ett neutralt grönt te. Här är några bra örter som är odlingsvärda om du vill använda dem till hembryggt te. Låt bladen och blommorna dra tills du tycker att de smakar gott – cirka 5-10 minuter eller längre om du vill. Vissa växter blir godare om de får dra i vatten som håller en temperatur mellan 80-95 grader. Variera gärna teet så att du får i dig lagom mycket av de olika ämnena som finns i blommorna och bladen.

 

Blad

Mynta
Pepparmynta är en klassisk smak i te och en ört som är lättodlad. Mynta kan blandas med ett neutralt grönt te vilket ger en dryck med klassisk tesmak.

 

Citronverbena
Det är en av de vackraste växterna i örtagården. Den måste förvaras frostfritt över vintern och bör därför odlas i kruka. Te på citronverbena smakar friskt och sägs ha en positiv inverkan på immunförsvaret bland annat.

 

Citronmeliss
Det här är en ört som är lätt att odla och god att dricka som te. Du kan också smaksätt andra mer smaklösa blad med citronmeliss.

 

Svarta vinbär
De är riktigt goda i te och blir lätt favoriten. Om du har en buske hemma så är de enkelt att göra te på svarta vinbär.

 

Hallon
De ger en mild och god smak samtidigt som de sägs ha en sammandragande effekt vilket kan mildra verk av olika slag.

 

Blommor

Kamomill
Den här örten är lugnande och avslappnande och är därför en klassiker som te på kvällen. Smaksätt det gärna med lite honung. Det är en ettårig växt som lätt självsår sig.

 

Syren
Blommorna ger en vacker teblandning som lär vara god.

 

Kryddtagetes
De här blommorna ger en mild smak av citron.

 

Ringblomma
Den ger inte så mycket smak men är hälsofrämjande och vacker i en blandning med andra blad.

 

Ros
De ger en speciell smak som vissa gillar och andra inte. Men bladen är vackra och kan med fördelar ingå i en egen personlig teblandning.

 

Foto: Alice Pascual, Daria Gudoshnikova via Unsplash.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik