Låt påsken blomma som i Flowers & Craft

Låt påsken blomma som i Flowers & Craft
Påsken nalkas och trots att det troligen blir en av de märkligaste helger på länge så vill vi på Elmia Garden Trends inspirera dig till att skapa en härlig långhelg med utgångspunkt från trenden Flowers & Craft. Det är auktionsfynd och handplockade föremål med handgjord känsla gärna i naturliga material. Till det adderar vi gärna lite mönstrad Bloomsburykänsla a la vår egen Josef Frank.

Hemmapåsk är det många som pratar om i år eftersom vi rekommenderas att hålla oss där vi bor för att förhindra virusspridning. I min närhet är det många som passar på att ordna sitt bohag, rensa i garderoberna, baka surdegsbröd lika vackra som de är goda och pyssla med växter. Målet är att skapa en plats som det är extra skönt att vara i nu när vi är så mycket hemma. Påskhelgen är inget undantag.

 

Den här helgen handlar också om mat men i år kan vi inte samla alla som vi vill runt ett dukat påskbord. Men även om skaran är decimerad så är det extra viktigt att göra fint med blommor och en vacker dukning.

 

För mig är påsken också porten till våren. Ofta kommer den men lite varmare vindar som lockar oss ut i natur och trädgård. Så önskar jag verkligen att den här helgen blir även i år för oss alla. Här är ett hopkok av idéer för hur du kan skapa en härlig helg med pyssel och föremål inspirerade från trenden Flowers & Craft.

Pask-craft-o-flower-elmiagardentrends.jpg

 

  1. Lyft dukningen med en fin servett. Använd porslinet du redan har i skåpet och placera det på en vacker duk, en rustik linneduk till exempel. Morotsservetten hittar du på Arket.
  2. Mimiosa är en favoritväxt så här års. Blommorna påminner om små duniga kycklingar vilket gör den till en given växt till påskhelgen. Placera den i en vacker glaserad kruka och ställ den där du kan njuta av både doft och utseende.
  3. Narcisser är en klassisk blomma till påsk som du även hittar odlade i kruka. Placera några i en patinerad trälåda. Varva med krukor och arrangera dem på förstubron till glädje för alla som passerar. Utomhus står de också längre men se upp så att det inte blir allt för många minusgrader, framför allt under natten.
  4. Ta tillfället i akt att pyssla med dina krukväxter inomhus. Klipp bort allt dött och har du inte hunnit plantera om växterna ännu så kan det vara dags nu. Placera de nyfriserade plantorna synligt så att du kan njuta av dem ännu mer. Växttrappan i rotting kan fungera som scen för dina favoritväxter. Rottingen adderar också en naturlig känsla i rummet samtidigt som den passar fint till grönskan. Du hittar den på Granit.
  5. Påsken är en bra tid för at gå igenom de olika auktionsfirmornas sajter. Kanske lyckas du till och med vinna budgivningen av något du blir förtjust i. Den här väskan hittade jag på Metropol som är en liten uppstickande auktionsfirma i Stockholm som ofta har fina föremål och udda konst. Tygväskan är tillverkad av textil som mönstermästaren Josef Frank ritat och som du kan hitta i nyskick på Svenskt Tenn. Men använd blir den precis lagom solblekt och sliten och kanske kommer mönstret ännu mer till sin rätt så här. Auktionen avslutas måndagen den 6 april om du skulle bli sugen att lägga ett bud.
  6. Krydda påskdukningen med kronärtskocksskålar från det portugisiska företaget Bordallo Pinheiro som vi tidigare skrivit om här på Trends. Här i Sverige hittar du dem på Arket bland annat.
  7. Det här är ytterligare auktionsfynd från Metropol som antingen kan fungera som inspiration för att kicka igång din kreativa ådra och börja måla i påsk, eller så blir tavlan fin som väggprydnad i hemmet.
  8. Den här bricka med blommönster kan fungera som en vårig bakgrund till glas, inte bara till påsk. Den blir man glad av under hela säsongen. Den kommer från Arket.
  9. Doftpelargon, Dr Westerlund eller rosengeranium. Kärt barn har många namn och det går inte att få nog av den här pelargonen som med sina aromatiska blad sprider både doft och glädje. Dessutom odlas den på plantskolor här i Sverige. Fråga efter den i din lokala blomsteraffär om du behöver fylla på fönsterbrädan i påsk.
  10. Äggen som är tillverkade av papper i en massa veck har den rätta handgjorda känslan som stämmer med trenden Flowers & Craft. Du hittar dem på Arket.

 

Foto: Arket, Granit, Bordeallo Pinheiro, Metropol, Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik