Låt botaniken flytta in

Låt botaniken flytta in
Även Ikea vill hänga på trenden med att ge tillbaka med hjälp av odling. Den tillfälliga kollektionen Botanisk främjar vår längtan efter att skapa en storstadsodling samtidigt som den ger arbetstillfällen.

Det ska vara lätt att odla och omge sig med växtlighet även för den som varken har balkong eller trädgård. Det tycker åtminstone Ikea som nyligen lanserade kollektionen Botanisk. I den ingår, krukor korgar förvaring och verktyg, bland annat det klassiska träverktyget som man använder för att tillverka egna krukor.

Det ingår också ett antal inredningsdetaljer, såsom prydnadskuddar och mattor som har ett botaniskt tema och är tillverkade av naturliga material såsom jute, bomull och bananfiber. Jag gillar särskilt den vidareutvecklade nätkassen som är tänkt för en kruka och som man kan hänga upp på en krok eller en halsbandshängare.

Allt är tillverkat för hand med traditionella hantverkstekniker i ett minimalistiskt formspråk. Botanisk är den senaste i raden av tillfälliga kollektion som Ikea satsat på de senaste åren, den här gången i samarbete med olika sociala organisationer i Rumänien, Indien, Jordanien och Thailand. Målet har varit att främja odling – både av växter arbetstillfällen samtidigt som man vill hjälpa till att stärka framför allt kvinnors ställning i dessa länder.

Foto: Ikea.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik