Långsamma blommor på magiska Gunnebo

Långsamma blommor på magiska Gunnebo
Historia möter trädgårdsodling, skönhet och högklassig gastronomi – Gunnebo slott och trädgårdar lever upp till sina ledord; högklassigt hantverk, historisk trovärdighet och hållbar tillväxt. Följ med oss på en tur i den vackra parken. Till och med den 27 oktober kan du dessutom se en unik utställning med långsamt ekologiskt blomsterbinderi i slottet.

Gunnebo slott och trädgårdar betraktas som en av Sveriges mest välbevarade 1700-talsanläggningar. Den omnämndes för första gången år 1396 i en förteckning över domprosteriets gods och gårdar.  Men det var först när handelsmannen John Hall köpte fastigheten år 1778 som det började hända grejer på Gunnebo.

Han gav uppdraget till Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg att skapa en byggnad omgiven av en park med trädgårdar. Resultatet blev en anläggning i nyklassicistisk stil inspirerat av italiensk klassicistisk arkitektur. I slutet på 1700-talet betraktades Gunnebo som ett av världens modernaste sommarnöjen.

Idag är anläggningen en av de mest nyskapande satsningar i landet när det gäller att bevara och återskapa en historisk miljö. Det bedrivs också flera trädgårds- och floristutbildningar på Gunnebo. En av dem Slow Flowers handlar om att arrangera ekologiska snittblommor i säsong och den riktar sig till florister, odlare och redan yrkesverksamma men även hängivna blomsterentusiaster kan ha användning för den här kursen. Du får kunskap både om teknik och botanik, om hur den svenska säsongen egentligen ser ut och hur du använder säsongens växter rent tekniskt utan oasis.

Gunnebo-frohus.jpg

Det är en stor trädgård så det finna alltid något att göra. I trädgården arbetar vanligtvis 4-5 personer under en säsong. Köksträdgården är skapad i samråd med restaurangens kockar och under året kan man nästan förse restaurangköket med alla grönsaker och örter som behövs

I de två nybyggda flyglarna finns det konferensrum och en butik som säljer konsthantverk och delikatesser från eget bageri och från andra företag i trakten. Hela platsen andas genuinitet. Det känns att allt som görs är sprunget ur gedigen kunskap och en god känsla för hantverk.

flygel gunnebo.jpg

En del av slottsparken sluttar rejält och längst ner i den här terrasserade trädgården finns en helt nyanlagd lövsal, eller treillage som det kallas. Tanken är att man ska kunna använda den till vigslar och andra festligheter.

Bakom bygget står arkitekten Stefan Günther som delvis utgått från arkitekt Carlbergs ritningar. Det finns endast tre liknande treillage som återuppbyggts i modern tid, på Hampton Court i England, Het Loo i Holland och Versaille i Frankrike.

gunnebo-parken.jpg

År 2005 startades en verksamhet med trädgårdsrehabilitering på Gunnebo. Hit kommer personer som drabbats utmattning eller utbrändhet. De blir hjälpa av välutbildade trädgårdsterapeuter och socionomer som stegvis tar de drabbade tillbaka till livet och hälsan. Förutom kontakten med växter och odling är humor ett viktigt inslag i rehabiliteringsprogrammet.

En dag på Gunnebo ger inte barainspiration till den som är intresserad av ekologisk odling och djurhållning. Här finns en mängd historia att ta del av samtidigt som det är en av de vackraste platser som jag besökt. Restaurangen håller en lika hög nivå som resten av anläggningen. Det är väl värt att vika en hel dag för ett besök i parken.

gunnebo-slow-flowers.jpg

Just nu kan du ta del av utställningen Slow Flowers om du besöker trädgården. Trädgårdsmästaren och floristen Viola Johansson har lett skapandet av de unika blomsterinstallationer som visas i slottet till och med söndagen den 27 oktober. Missa inte den.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik